Iako dišete od prvog momenta kada ste ugledali ovaj svet, verovatno to radite pogrešno sve vreme.

Usled tolikog stresa, tehnologije, planova i obaveza, mnogi od nas su zaboravili kako da udišu i izdišu pravilno. Uzimamo sve manje vazduha i uskraćujemo svom organizmu osnovno gorivo koje ga pokreće – kiseonik.

Zato, ukoliko primećujete da se sve češće gušite kada ste na treningu, da gubite dah i dok se penjete uz stepenice, da ste zadihani posle deset minuta trčanja ma koliko da vežbate i da možete da kažete da ste u kondiciji, to je to – ne dišete pravilno!

Na sreću, lako je podsetiti se pravilnog disanja.

Pratite ova uputstva svaki dan naredne dve nedelje i uskoro ćete disati baš kako treba.

Istezanje

Baš kao i kod bilo kog drugog vežbanja, morate se zagrejati. Da biste istegli unutrašnje mišiće, one koji se nalaze između vaših rebara, sedite uspravno i podignite ruku iznad glave, tako da vam biceps prekriva uvo. Udišite dok se naginjete na suprotnu stranu od podignute ruke. Vratite se u početni položaj, pa promenite ruku.

Fokusirajte se na izdisaj

Kada je disanje u pitanju, većina nas se fokusira na udisaj. Obratite pažnju na izdah. Udahnite, pa onda izdišite sve do krajnje granice izdržljivosti. Pritisnite stomak tako da se skroz uvuče dok izdišete.

Gutajte vazduh

Sedite i udahnite maksimalno. Ne izdišući, otvotite širom usta i uzimajte još vazduha, kao da ga gutate. Nakon svakog “gutljaja” osustite ramena, a onda uzmite još jedan udisaj. Tako radite sve dok ne osećate da morate izdahnuti. Ponovite ovo deset puta.

Vežbajte duvanje svećica

Isprekidano izdisanje vežba mišiće vašeg abdomena i pomaže vam da se pripremite za pravilno izdisanje. Udahnite duboko, a onda se pretvarajte da morate ugasiti svećice. Kada postignete da ugasite 100 od jednog udisaja, savladali ste vežbu.

deep breathing keep you slim juicebar Nazdravlje: Izduvaj se pravilnim disanjem

Opustite stomak

Stanite na sve četiri, odahnite i držite stomak ravnim i zategnutim. Onda izdahnite tako da potpuno opustite stomačne mišiće i pustite ga da potpuno “padne” na dole.


Lenka Gatić

Comments