Ne treba biti stručnjak da biste prepoznali znakove dehidratacije, ali je ponekad tako teško shvatiti razlog trenutne malaksalosti i lošeg stanja.

Dehidratacija je šok za vaš organizam, može dovesti do brojnih komplikacija, a da ni sami nismo svesni koliko nedostatak vode može biti štetan!

Često se dogodi da neki misle da nisu dehidrirali zbog toga što nemaju osećaj žeđi, ali postoje propratni znakovi koje ćemo vam mi predstaviti upravo sada.

Dehidratacija je jedna od najčešćih prepreka pri vežbanju, ali i onda kada niste nadoknadili tečnost koju ste izgubili kroz znojenje i mokrenje.

To je razlog zbog kog vam lekari zavetuju da pijete dosta vode, a sada je vreme da se upoznate sa znakovima.

192 Ne dozvolite da vaše telo izgubi vodu: Tri znaka da ste dehidrirali

Imate glavobolju

Telo svakog trenutka gubi tečnost ako se konstantno ne nalivate vodom.

Kada se gubi tečnost, sa njom se gube i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što više tečnosti gubite, krvni pritisak niže pada i dovodi manje kiseonika u mozak.

Otud nastanak glavobolje, a intenzitet varira u zavisnosti od toga koliko vode gubite.

Mokraća je izuzetno žuta

Ne možete, a da ne primetite kada vam je urin izrazito žute boje, a to je siguran znak da je koncentracija soli veća od normalne.

Ova žuta boja znak je da je koncentracija štetnih materija velika i da treba povećati unošenje vode. Stručnjaci dodaju i da ne treba mokraća da bude prozirna, zato je najbolje držati se zlatne sredine.

Imate zatvor

Voda pomaže da se izbace štetne materije putem debelog creva. Kada vode nema koliko bi trebalo, logično je da imate zatvor.

Hrana se duže vremena zadržava u crevima, pa zbog toga ni nadutost nije isključena.

Violeta Stojanović

Comments