Moral se nalazi u svesti o sebi, u zadovoljstvu sobom i svojim životom. I koliko god bila svesna i ispunjena, ponekad padaš na ispitu ličnih moralnih vrednosti, jer podležeš primitivnim osećanjima, ili mišljenju većine. Zato vežbaj, podsećaj se stalno šta je važno i ne odgovaraj na primitivne izazove. Možda je ponekad slatko ispljuvati nekog, ali to je ispod tvog nivoa. Dakle:

Ne ogovaraj

Gledaj svoja posla, zato da možeš svakome ko zabada nos u tvoja da preporučiš isto, mirne savesti i čista srca. Ako si meta ogovaranja, to je zato što imaš više integriteta, seksepila i harizme nego ostali. Ne spuštaj se na njihov nivo, nikada.

Ne osuđuj

Nešto ti je neshvatljivo i neprihvatljivo? Znaj da ima veoma malo zaista neprihvatljivih stvari, a sve su, nažalost, potpuno shvatljive, kad svoje razumevanje i saosećajnost staviš u službu generalnog doživljaja ljudskosti. Nije tvoj posao da osuđuješ bilo koga, zbog bilo čega, naročito ne svoje prijatelje i bliske osobe. Njih si dužna da razumeš, kao što razumeš sebe. U prevodu – ako ih ne razumeš i osuđuješ, onda sigurno sebe lažeš o sebi, imaš dvostruke standarde, ili si prosto nesvesna sebe.

zapovesti 1 Ne odgovaraj na primitivne izazove: 8 zapovesti za lakši život
Comments