Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Plesni projekat un-becoming koreografa Maciej Kuźmiński biće premijerno izveden 18. aprila ove godine na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić s početkom u 20.00 časova.

“Ko sam ja?”

Razvojem tehnologija i društveno-kulturoloških transformacija, moramo da se suočimo sa življenjem u potpuno drugačjim vremenima od onih u kojima smo odrasli. Sve veća nostalgija za starim, uređenim svetom daje nam osećaj da je svet naših očeva i dedova od nas napravio siročad. Sve brži tempo življenja kao i mobilnost traže od nas da iznova igramo razne društvene uloge koje dovode do pojave “performance of self” (nastupa sopstvene ličnosti), sposobnosti da se kombinuju karakteristike i ponašanja podidentiteta. Žil Delez (Gilles Deleuze) je čak tvrdio da “identitet ne postoji” jer je zamenjen razlikama i sličnostima koje zavise od konteksta i perspektive.

un-becoming predstavlja naš unutrašnji put.

aDSC 3781 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Maciej Kuźmiński – koreograf, izvođač, predavač, producent. Umetnički direktor Kompanije Maček Kuzminski. Osnivač i direktor Poljske plesne mreže.

Engleski plesni časopis pisao je o Sobi 40 kao o komadu koji “savršeno premošćuje ideju i lepotu”, što je komentar koji dobro opisuje stil ovog koreografa. Njegova dela, koja se formalno suočavaju sa utemeljenim, dinamičnim pokretom, vrte se oko egzistencijalnih i filozofskih ideja. Umetnika takođe interesuju društvene strane feminizma.

Od 2014. godine dela su predstavljena preko 130 puta u Engleskoj, Nemačkoj, Izraelu, Kanadi, Brazilu, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Holandiji, Sloveniji, Češkoj Republici, Srbiji, Ukrajini, Belorusiji, Armeniji, Džordžiji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj. Više puta nagrađivani umetnik je između ostalih dobitnik prestižne nagrade publike Poljske plesne platforme 2014. godine za “Sobu 40”, drugog mesta i baletske nagrade Scapino na međunarodnom takmičenju koreografa u Hanoveru 2016. godine, kao i prve nagrade, nagrade kritike i posebne nagrade na Festivalu koreografskih minijatura u Srbiji 2017. za delo “Dominik”. Njegov rad “Ponavljanje (Repetition)” predstavljao je Poljsku na zvaničnom programu Međunarodnog NRW 2016. Nedavno dobitnik nagrade u oblasti produkcije Tanz Regensrburg za solo nastup “Borio sam se protiv pirana (I fought Piranhas)” na Međunarodnom koreografskom takmičenju u Hanoveru 2018.

aDSC 3976 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Autor je koreografija koje su obuhvaćene nastavnim programom na Triniti Laban konzervatoriji (Trinity Laban Conservatoire) u oblasti muzike i plesa u Londonu, na IUI- Institutu za umetničku igru  u Beogradu u Srbiji i Belaruskom državnom fakultetu za umetnost i kulturu u Minsku.

Kao pedagog predaje na više konzervatorija visokog obrazovanja, uključujući i ove: Codarts-Hogeschoolvoorde Kunsten, u Roterdamu, u Holandiji, Univerzitetu u Kalgariju, u Kanadi, na Institutu za umetničku igru u Beogradu, u Srbiji, Plesnom departmanu poljskog državnog pozorišta u Krakovu u Poljskoj, na Triniti Laban konzervatoriji u Londonu, u Engleskoj, za kompanije Poljska plesna kompaniju u Poznanu, Balet Skapino u Roterdamu, Regensburg Tanz u Nemačkoj, Plesni teatar Bitef u Beogradu i mnoge druge festivale u Evropi.

Diplomirao je najvišom ocenom na master studijama koreografije i na osnovnim pozorišnim studijama na Triniti Laban konzervatoriji muzike i plesa.

bDSC 3932 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Editors choice