Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

1/3

Plesni projekat un-becoming koreografa Maciej Kuźmiński biće premijerno izveden 18. aprila ove godine na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić s početkom u 20.00 časova.

“Ko sam ja?”

Razvojem tehnologija i društveno-kulturoloških transformacija, moramo da se suočimo sa življenjem u potpuno drugačjim vremenima od onih u kojima smo odrasli. Sve veća nostalgija za starim, uređenim svetom daje nam osećaj da je svet naših očeva i dedova od nas napravio siročad. Sve brži tempo življenja kao i mobilnost traže od nas da iznova igramo razne društvene uloge koje dovode do pojave “performance of self” (nastupa sopstvene ličnosti), sposobnosti da se kombinuju karakteristike i ponašanja podidentiteta. Žil Delez (Gilles Deleuze) je čak tvrdio da “identitet ne postoji” jer je zamenjen razlikama i sličnostima koje zavise od konteksta i perspektive.

un-becoming predstavlja naš unutrašnji put.

aDSC 3781 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Maciej Kuźmiński – koreograf, izvođač, predavač, producent. Umetnički direktor Kompanije Maček Kuzminski. Osnivač i direktor Poljske plesne mreže.

Engleski plesni časopis pisao je o Sobi 40 kao o komadu koji “savršeno premošćuje ideju i lepotu”, što je komentar koji dobro opisuje stil ovog koreografa. Njegova dela, koja se formalno suočavaju sa utemeljenim, dinamičnim pokretom, vrte se oko egzistencijalnih i filozofskih ideja. Umetnika takođe interesuju društvene strane feminizma.

Od 2014. godine dela su predstavljena preko 130 puta u Engleskoj, Nemačkoj, Izraelu, Kanadi, Brazilu, Austriji, Finskoj, Švedskoj, Holandiji, Sloveniji, Češkoj Republici, Srbiji, Ukrajini, Belorusiji, Armeniji, Džordžiji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj. Više puta nagrađivani umetnik je između ostalih dobitnik prestižne nagrade publike Poljske plesne platforme 2014. godine za “Sobu 40”, drugog mesta i baletske nagrade Scapino na međunarodnom takmičenju koreografa u Hanoveru 2016. godine, kao i prve nagrade, nagrade kritike i posebne nagrade na Festivalu koreografskih minijatura u Srbiji 2017. za delo “Dominik”. Njegov rad “Ponavljanje (Repetition)” predstavljao je Poljsku na zvaničnom programu Međunarodnog NRW 2016. Nedavno dobitnik nagrade u oblasti produkcije Tanz Regensrburg za solo nastup “Borio sam se protiv pirana (I fought Piranhas)” na Međunarodnom koreografskom takmičenju u Hanoveru 2018.

aDSC 3976 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Autor je koreografija koje su obuhvaćene nastavnim programom na Triniti Laban konzervatoriji (Trinity Laban Conservatoire) u oblasti muzike i plesa u Londonu, na IUI- Institutu za umetničku igru  u Beogradu u Srbiji i Belaruskom državnom fakultetu za umetnost i kulturu u Minsku.

Kao pedagog predaje na više konzervatorija visokog obrazovanja, uključujući i ove: Codarts-Hogeschoolvoorde Kunsten, u Roterdamu, u Holandiji, Univerzitetu u Kalgariju, u Kanadi, na Institutu za umetničku igru u Beogradu, u Srbiji, Plesnom departmanu poljskog državnog pozorišta u Krakovu u Poljskoj, na Triniti Laban konzervatoriji u Londonu, u Engleskoj, za kompanije Poljska plesna kompaniju u Poznanu, Balet Skapino u Roterdamu, Regensburg Tanz u Nemačkoj, Plesni teatar Bitef u Beogradu i mnoge druge festivale u Evropi.

Diplomirao je najvišom ocenom na master studijama koreografije i na osnovnim pozorišnim studijama na Triniti Laban konzervatoriji muzike i plesa.

bDSC 3932 M.Zakrzewski small Ne propusti: Plesni projekat un becoming, plesna predstava Čarobni breg i UAF Internacionalno muzičko takmičenje

Editors choice