Ako, poput mene, izbegavate sve sprave u teretani koje od vas zahtevaju kondiciju, onda se sigurno niste družili sa pokretnom trakom za trčanje. Iskrena da budem, uvek sam ljubomorna na osobe koje trče ili brzo hodaju na ovim trakama, ali u meni postoji nešto što takav stil vežbanja ne podržava – u smislu, moje noge ne podržavaju trčanje.

Kako je kondicija nešto na čemu treba da radim više, često se na mom TikTok feedu mogu naći videi u kojima vežbaju influenseri koji se bave sportom. Sve ispratim – od njihovih jutarnjih rutina, preko biranja autfita za teretanu do treninga koji praktikuju. Često usvojim njihov savet i volim da saznato isprobam u praksi. Tako sam postala zaluđena sa #12330challenge, a objasniću vam i o čemu se radi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели lauren giraldo (@laurengiraldo)

Šta je 12-3-30 izazov?

Na mojoj početnoj strani TikToka ovaj izazov se pojavio nedavno, ali izgleda da kasnim samo dve godine. Izgleda da je princip 12-3-30 dugo primenjivala influenserka Lauren Giraldo koja je to podelila na svom TikToku i pridobila još više pratilaca. Na svom profilu je pričala o tome da je ovaj princip vežbanja jedino potreban ukoliko ste neko ko ne voli da vežba. Obraćajući se upravo onima koji nisu ljubitelji vežbanja, Lauren predlaže da počnete da vežbate uz pokretnu traku za trčanje i na njoj šetate 30 minuta.

Šta znači to 12-3-30? Kako biste ispratili ovaj princip treniranja potrebno je da traku za trčanje podesite na određen način, prateći 3 pravila:

  1. Nagib trake mora biti namešten na 12%
  2. Brzina na 3 
  3. I potrebno je da šetate 30 minuta

Ukoliko je traka na kojoj trčite nameštena tako da pokazuje kilometražu (km/h), ona predlaže da se traka za trčanje namesti na opciju 4,8/9 km/h. Kako bi ovakvo vežbanje bilo najefikasnije, potrebno je da na traci hodate 5 puta nedeljno – ali, naravno, počnite s vežbanjem onako kako to vama odgovara. Na primer, počnite da šetate na traci dva puta nedeljno kao vid zagrevanja, zatim nastavite da radite vežbe koje biste inače radili.

Comments