Strah

Strah vas zaustavlja u mestu i sprečava da idete dalje, da ustanete, kročite na nepoznat teren i steknete nova iskustva. Ali, to što osećate strah i povinujete mu se, ne znači da ste kukavica, ili da morate ostati kukavica. Ako možete da izdržite strah, onda možete i da pogurate granice svoje izdržljivosti. Uprkos strahu, krećete malo dalje, i još malo dublje, jer ste radoznali, ili ste mračno raspoloženi i imate osećaj da nemate šta da izgubite, pa odbijate da se plašite straha. Strah vas uči kako da budete hrabri.

Anksioznost

Tamo gde je nesigurnost, neizvesnost i strah, tu je i teskoba, strepnja i anksioznost. Prihvatite to. Dišite. Naučite tehnike koje olakšavaju anksioznost. Posmatrajte sebe kako posmatrate svet iz ograničene perspektive anksioznosti – kao da gledate kroz tunel i ne vidite onu svetlost na kraju. Nađite načine da umirite um. Posmatrajte svoje mračne, bizarne, opterećujuće i sumanute misli, pustite ih da se kovitlaju i ne poistovećujte se sa njima. Anksioznost je deo rasta i doprinosi procesu – uči vas da možete da je prevaziđete, da možete da pronađete mir i sabranost i kada ste najuznemiraniji.

Neudobnost 

Kada se osećate neudobno u svojoj zoni komfora, to je odlična vest i razlog za slavlje, koliko god to neprijatan osećaj bio. To znači da ste spremni da se pomaknete i da iskoračite iz sputavajućih okvira i da prepoznajete lažnu sigurnost i udobnost, koja vas uslovljava time da ostanete gde jeste i da se ne menjate. Možda ste godinama izbegavali ovu životnu fazu i držali se svoje zone udobnosti po svaku cenu, ali sada je cena prevelika i vi ste istrošili sve kredite. Jedino što možete, jeste da nastavite dalje, da evoluirate i rastete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Brankica Milošević 

Comments