Uspešni ljudi su uspešni upravo zbog načina na koji razmišljaju. Vaše misli su osnovni pokretači vaših aktivnosti i poteza u karijeri. Jednako kao što vas mudrost i pozitivna energija mogu vući ka vrhu, tako su negativne misli siguran put ka dnu.

Evo kakve misli morate izbegavati ukoliko želite da vam karijera ide uzlaznom putanjom.

negativne misli 2 Negativne misli koje mogu da vam unište karijeru

“Ja sam nedovoljno stručan”

Ovo je suvišna misao. Niko ne počinje karijeru stručan. Stručnost se gradi iskustvom, i u skladu sa tim se ne možete u startu ograditi i reći da u nečemu niste eksperti već konstantno učiti i raditi na sebi.

“To već postoji”

Ovo je česta misao kada osmišljavate novi posao koji želite da pokrenete. Čak i ako je nešto čime želite da se bavite već dobro razvijeno i nije novo na tržištu, ne znači da treba da odustane od svojih ideja. Vrlo je verovatno da vi možete biti bolji od ostalih u svom poslu, kao i da u njega možete uneti bezbroj zanimljivih i inovativnih ideja.

“Ne poznajem prave ljude”

Istina da je društveni kapital važan, i da vaša poznanstva mogu da vam pomognu u razvijanju nekog posla, ali stav da bez njih ne možete napredovati je vrlo ograničavajuć. U poslu uspevate isključivo na osnovu sopstvenih sposobnosti i predanog rada, a kontakti mogu samo da vam pomognu u tome. Kada počnete da gradite sebe i svoju karijeru, kontakti će početi da se nižu. Na kraju krajeva, vaš cilj je da vi budete vredno poznanstvo za nečiji posao, a ne da zavisite od drugih.

“Potreban mi je početni kapital da bih išta otpočeo”

Za početak dobrog posla važna je dobra ideja, a sve ostalo možete pokrivati profitom koji bude pristizao vremenom. Ukoliko zaista nemate ni minimum potrebnog novca za otpočinjanje sopstvenog posla, uvek se možete osloniti na pomoć porodice, krenuti da štedite, ili pokušati da dobijete subvenciju od države koja će vam pomoći.

Najvažniji korak u početku uspešne karijere je oslobađanje od starih strahova i kočnica. Tek kada upoznate sebe i svemu pristupite sa samopouzdanjem, krenućete putem uspeha.

Ne propustite:

Čemu nas mogu naučiti žene milioneri
Nekoliko pravila za poslovni uspeh

 

Jasna Stanić

Comments