Malo mi je zasuzilo oko kad sam shvatila da je jul, a ja idem do prodavnice u čizmicama (i to ne letnjim), džemperu i nosim sa sobom kišobran. Kiša pljušti, breza ispred zgrade se toliko njiše da se bojim da će razbiti neki prozor. Verovatno moj. Osećala sam se kao Doroti Gejl koja gleda tornado. Po povratku kući javilo se pitanje – gde ići i šta raditi? Nigde peške, to je sigurno. Do prvog ćoška sam bila skroz mokra. Nigde taksijem, jer je verovatnoća dobijanja taksija po pljusku jednaka osvajanju binga. Na plažu? Dunav i kiša – dobitna kombinacija. Uzimam atlas. Omiljena “knjiga”, čuvam ga od četvrtog osnovne. Mogla bih da odlutam malo. Somewhere, over the rainbow…

Rio de Žaneiro, Brazil
riotekst Negde preko duge... Nalazi se raj egzotičnih destinacija!

Rio de Žaneiro je drugi najveći grad u Brazilu i poznat širom sveta po svojim plažama, karnevalu i stanovnicima, popularno nazivanim Kariokama. Jedino što ne možete raditi u Riu je spavati! Nek vam dan počne uz zvuke bosa nove (bossa nova). Ako se pri tom osetite kao devojka sa Ipaneme (Stan Getz & Joao Gilberto – Girl from Ipanema) ili poželite da vidite jednu, prošetajte se do te poznate plaže. Obucite neki minijaturni kupaći kostim (ipak ste u Brazilu!) i proverite zašto je ova plaža proglašena za najseksi na svetu. Idite i do susedne Kopakabane (Copacabana), osetite miris kokosa, utrčite u Atlantski okean ili gledajte preplanule Karioke kako igraju odbojku na pesku. Možete im se i pridružiti! U podne pronađite neki plesni studio i naučite da igrate sambu. Šta mislite, da su Brazilke toliko zgodne samo zbog genetike?! Popodne se prošetajte ulicama grada i pokušajte da pronađete neku od građevina Oskara Nimajera (Oscar Niemeyer), poznatog arhitekte rođenog u ovom gradu. Ili pročitajte neku knjigu Paola Koelja (Paulo Coelho), nije bitno da li ga volite ili ne, on je jedan od poznatih stanovnik ovog grada. Uveče se obucite lagano, pronađite neki kafić, bar ili klub po svom ukusu, naručite koktel Kaipirinja (Caipirinha) i pokažite da su se časovi sambe isplatili!

Eolska ostrva, Italija
eolska7 Negde preko duge... Nalazi se raj egzotičnih destinacija!

Eolska ostrva su ostrva vulkanskog porekla, nalaze se u Tirenskom moru, severno od Sicilije. Najinteresantija su Panarea, Lipari i ostrva-vulkani Stromboli i Vulkano. Počnite od Vulkana, najjužnijeg ostrva. Posetite neki od tri vulkanska centra, zatim se spustite na plažu. Pesak na plažama je crn, a voda je kristalno čista. Kupanje u moru, nažalost, nije dozvoljeno, ali idite na jedan od termalnih izvora i uživajte u brčkanju uz pogled na vulkan. Zatim se zaputite na Lipari, najveće ostrvo u ovom arhipelagu. Posmatrajte tragove arapske, normanske i otomanske arhitekture. Obavezno kupite šešir (svi na ovom ostrvu ih nose) i sedite u baštu neke od brojnih enoteka. Naručite Malvazija vino, specijalitet ovog ostrva prekrivenog vinogradima malvazija grožđa. Slušajte Sicilijance kako vam objašnjavaju kako ovo vino nastaje, odakle mu zlatna boja i zašto miriše na pomorandže. Posle zaplovite do Panaree i zaboravite na muke civilizacije. Ostrvo je toliko malo i ulice su toliko uske, da na njemu nema automobila. Sunčajte se na plaži Kalazimari (Callazimari) i osvežite se uz specijalitet granite. Granite je izmrvljen led pomešan sa voćem i voćnim sokom. Posetioci ovog ostrva su veoma dubokog džepa, pa oslušnite gde se nalaze VIP klubovi i igrajte do zore! Ukoliko ste avanturisti, idite i na Stromboli, gde se nalazi istoimeni vulkan, jedan od tri aktivna u Italiji. Male erupcije su svakodnevna pojava, pa ako ste dovoljno hrabri, idite na ekskurziju u vulkanski krater. Posle toga vam vožnja malim trajektom po nemirnom Tirenskom moru neće predstavljati veliki problem.

Kejptaun, Južnoafrička republika
Table Mountain Cape Town Wallpaper Negde preko duge... Nalazi se raj egzotičnih destinacija!

Kejptaun je najpopularnija destinacija u Africi. Nekada grad aparthejda, danas je turistička atrakcija. U Kejptaunu zaboravite muke svakodnevnice i vratite se prirodi. Odmorite oči od gradskog sivila i pripremite ih na vedre boje. Ako imate kondicije, popnite se na Lavlju glavu (Lion’s Head), planinu na obodu grada. Odatle se vidi panorama grada od koje zastaje dah. Dišite svež vazduh i odlučite kuda ćete se sledeće uputiti. Pođite u akvarijum “Dva okeana” (Two Oceans Aquarim), gde, ukoliko se ne bojite, možete čak plivati sa ajkulama! Posle avanture s ajkulama, idite na neki brodić. Svakodnevno se organizuju plovidbe u svrhu posmatranja kitova i delfina. Ne propustite ni Rt Dobre Nade, gde možete naići na koloniju pigvina koji su veoma druželjubivi. Ukoliko vas druženje sa životinjama umori, idite do Kirstenboš botaničke bašte (Kirstenbosch National Botanical Garden). Rasprostranjena na 36 hektara, bašta čuva 7 hiljada biljnih vrsta. Osim flore, ovde možete i videti zimbabvijske kamene skulpture, koje su postavljene među biljkama. Ako vam zafali civilizacija prošetajte se lukom, posetite neku od vinarija, a prošetajte se i do Mostertove vetrenjače (jedine preostale na kontinentu). Ako ste ljubitelj fudbala, obavezno posetite fudbalski stadion u kom se održalo FIFA svetsko prvenstvo 2010. godine. Sigurno vam neće biti dosadno!

Toto, imam osećaj da više nismo u Kanzasu…


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments