Ako se odlučujete na vežbanje već neko vreme, a niste sigurni kako do najboljih rezultata, pročitajte naše predloge.

1. Napravite plan

Imate li plan treniranja? Pravljenje plana unapred uštedeće vam vreme koje provedete u teretani šetajući okolo bez cilja i ideje šta sledeće treba da radite. Izdvojte pola sata svake nedelje da isplanirate nedelju unapred. Zabeležite vežbe koje ćete raditi, kao i broj ponavljanja, setova i intenziteta.

2. Osećajte se dobro

Kada se radi o odeći za teretanu, ništa ne pokvari dobro vežbanje kao brushalter koji ne stoji dobro, trenerka koja spada, šorts koji se stalno podiže. Najbolji način da uživate dok vežbate je da se dobro osećate dok vežbate, što znači, uvek budite u onome što odgovara tipu vežbanja – što rastegljivije to bolje.

3. Pazite na redosled

Da li da prvo krenete sa tegovima ili kardiom? Nijedno, zapravo. Najbolje je krenuti od vežbi za struk. Ako želite toniran stomak, trebalo bi da vežbe abdomena radite odmah. Ako ključne vežbe radite na kraju treninga, vrlo je verovatno da ćete ih uraditi loše.

slika teretana Neka se svaki trenutak u teretani računa

Osim što vežbate, pazite i šta jedete

4. Multitasking

Ne morate da ostajete satima u teretani kako biste se posvetili svakoj grupi mišića. Kada nemate puno vremena, uvek možete da radite istu grupu mišića istovremeno. Na primer, radite istovremeno čučnjeve uz bučice.

5. Budite kreativni

Obožavate aerobik? Možda ćete se osećati ponosno posle dva sata provedena na pokretnoj traci, ali istina je da, ako se znojite toliko dugo, vrlo je verovatno da ne vežbate učinkovito. Osim ukoliko ne trenirate za neki maraton ili događaj gde se testira izdržljivost, ako provodite dosta vremena na traci niste jednako efikasni kao kraće vreme vežbanja pod većim naporom. Za sagorevanje masti, radite intenzivne intervale ili odredite neki od programa koji je već predviđen u vašoj mašini.

6. Istegnite se

Iako se mnogi zalažu za istezanje pre vežbanja, stručnjaci se slažu da je istezanje posle vežbanja preventiva od upale mišića. Dobar plan istezanja će smanjiti rizik povrede, popraviti držanje i pojačati jačinu mišića. Međutim, ako imate vremena za samo jednu vežbu, obavezno istegnite kukove. Zašto? Zato što, ne samo da ovi mišići igraju bitnu ulogu u svakodnevnom pokretu, nego mogu da doprinesu i čvrstoj zadnjoj loži.

7. Pametno grickajte

Intenzivno vežbanje vam ne daje zeleno svetlo da jedete sve i svašta. Da biste izbegli gomilanje kalorija, pazite šta jedete, proveravajte kalorije i izbegavajte pića sa dosta šećera. Za najbolje rezultate, jedite svežu hranu.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments