Svaka devojčica odrasta uz priče o bajkama. U njima se obavezno nalaze veličanstveni zamkovi sa prelepim baštama okupanim raznobojnim, mirisnim cvećem.

Tu se odigravaju večite borbe između dobra i zla, gde dobro neizostavno odnosi pobedu. Te fantastične priče nas uče da će život baciti na naš put mnoge prepreke i staviti nas pred razna iskušenja, i kada sve to hrabro i dostojanstveno prevaziđemo, onda smo zaslužile da uživamo u našoj sreći koja će trajati zauvek.

Negde u podsvesti svake devojčice se rađa mašta o princu koji će jednoga dana doći i odvesti je iz njenog sveta u neko daleko kraljevstvo…

Odrastamo, ali ono što ostaje u nama za ceo život jeste ljubav prema bajkama i zamkovima, koji pri svakom pogledu bude neke emocije i oživljavaju našu dugo sanjanu bajku.

Ima nečeg mističnog i egzotičnog u njima, što nas neprestano doziva i privlači.

Kako izgleda zamak iz vaših snova u koji bi vas odveo vaš princ?

Slika 1.4 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Pepeljugin zamak (Cinderella Castleat Walt Disney World) - identično napravljen kao zamak iz crtanog filma

Slika 2.4 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Bran (Bran), zamak u kome je navodno bio zatočen kontroverzni grof Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula

Slika 3.3 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Versaj (Versailles), zamak koji je Luj XIV, kralj Sunca, pretvorio u grandioznu palatu, koja je poslužila kao uzor mnogim vladarima za njihove rezidencije

Slika 4.1 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Mon Sen Mišel (Mont Saint Michel) - francuski zamak sagrađen na vrhu stene

Poslužio je kao inspiracija za Minas Tirit (Minas Tirith) u filmu “Gospodar Prstenova: Povratak kralja” (The Lord of the Rings: The Return of the King).

Slika 5.1 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Herenkimze (Schloss Herrenchimsee), dvorac Bavarske do koga se dolazi čamcem. Ludvig II, kralj Bavarske, koji je bio očaran Versajem, kao i apsolutističkom vladavinom Luja XIV, želeo je da i sam ima takav zamak

Slika 6.1 Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Šenbrun (Schloss Schönbrunn), zamak urađen u stilu baroka, bivša letnja rezidencija habzburških careva

Slika 7.. Nekada davno u jednoj dalekoj zemlji

Himeji Castle, zamak u Japanu koji ste videli u jednom od filmova o Džejms Bondu, “Samo dvaput se živi” (You Only Live Twice)

Interesantna je činjenica da je ovaj zamak ostao netaknut nakon bombardovanja u Drugom svetskom ratu, kome je bila izložena cela regija.

Izvori fotografija: etc.usf.edu, holiday-destinations.net, observatoiredessubventions.com, molon.de, esemconferences.org, famouswonders.com, wonderfulromania.ro 


Nataša Novaković – Nikada ne propušta kafu sa drugaricama, trening, dobru seriju i dobar šoping. Obožava putovanja i otkrivanje nekih novih svetova. Omiljeni su joj dani koji prođu kreativno, ispunjeni brojnim aktivnostima i dragim ljudima. Završila je master studije na Filološkom fakultetu i želja joj je da jednoga bude bude univerzitetski profesor. Ima najboljeg dečka na svetu koga beskrajno voli, i smatra da su ljubav i porodica najvažnije stvari u životu, a da sve ostalo dolazi posle.

Comments