Možda ste zaglavljeni u nekoj oblasti života, osećate se sputano i ne uspevate da se oslobodite, jer ne znate kako da izađete iz začaranog kruga. Koliko god neprijatna i skučena svakodnevica bila, ona postaje vaša zona udobnosti i teško vam je da iz nje iskoračite. Najveći znak da ste zaglavljeni u svakodnevici, jeste osećaj da preživljavate radnu nedelju i jedva čekate vikend – živite samo na kraju sedmice. A onda ima toliko toga što biste radili, da nikako ne možete da stignete, ako želite još i da se odmorite i naspavate, pa vam vikend proleti za tren i ostavlja vas sa osećajem da ništa niste stigli i dodatno ste frustrirani – na redu je novih pet dana, do sledećeg vikenda. Ako se tako osećate, vreme je da nešto promenite.

Ispišite svoju dnevnu rutinu

Da biste znali gde treba da unesete promene, napravite popis svojih dnevnih navika, uključujući i male stvari, kao što su češljanje, oblačenje, vožnja, pauze, povratak s posla, ono što radite kad uđete u kuću, sve dok ne zaspite. Neka bude detaljno i dugačko – želite da vidite u čemu vam svaki dan prolazi.

Odaberite nešto što će uneti promene u vašu listu

Male promene rutine pomažu vam da se oslobodite i da prevaziđete otpor od izlaska iz zone komfora. Na primer, ustanite malo ranije – da biste imali vremena da malo vežbate, ili nešto napišete. Promenite put kojim idete na posao ili se vraćate. Ako idete prevozom, siđite stanicu ranije, da biste malo prošetali. Čitajte pred spavanje, umesto da skrolujete po telefonu… Male stvari, male promene, sabiraju se i na kraju prave veliku razliku.

Uradite nešto što vam je neprijatno

Nađite izazov – ako se nikada ni zbog čega ne bunite i izbegavate svaki sukob, nađite nešto za šta ćete se zauzeti i što ćete braniti. Ako nikada ne tažite nikakve olakšice i povlastice, smislite neku koju ćete zatražiti. Uradite to i pratite svoje stanje i osećanja – srce će vam se popeti u grlo, glas će vam se promeniti, bićete preplavljeni adrenalinom i želećete da pobegnete – umesto toga, ostanite i borite se. Ono sa čime se borite jeste strah, a strah je uvek u korenu svih ograničenja na koja pristajete u svojoj zoni komfora.

Upoznajte nove ljude

Divite se nekom stvaraocu, cenite nečiji rad, možda vam se sviđa nečiji blog, neko vam je zanimljiv i voleli biste da ga upoznate? Preuzmite inicijativu. Barem je danas lako pronaći ljude – svi su na društvenim mrežama. Pošaljite poruku, predstavite se, recite da biste voleli da intervjuišete tu osobu, da je to za projekat koji radite. Velike su šanse da će vam ta osoba makar odgovoriti, a možda ćete se i upoznati sa njom. Ako je istina da je svako od nas prosek od pet osoba sa kojima se druži, okružite se natprosečnim ljudima koji vas inspirišu.

Comments