Sigurno se pitaš kad je pre došlo vreme za donošenje bilo kakvih životnih odluka, ali kao što rekoh, pošto nema potrebe da čekamo Novu godinu da uzmemo stvari u svoje ruke, i te kako je pravo vreme za ovaj razgovor. Sedi, počinjemo.

Dakle, odluke. Mislim da i dalje ne znam šta da mislim o njima. Ono kao, u januaru sam prva koja sva optimistična pravi nekakve spiskove odluka i želja za tek otpočelu godinu, ali verovatno ne moram ni da naglašavam da do sledećeg januara dolazim sa svega nekoliko precrtanih stavki. Ali – ne odustajem! Samo prepišem neostvarene odluke na novi spisak i prebacim ih za sledeću godinu – očigledno da nisu toliki prioritet, zar ne?

Ipak, kako je verovatno svima dosadilo da slušaju o novogodišnjim odlukama i neispunjavanju istih, psiholozi su se pozabavili ovom zanimljivom tematikom i zaključili da je zapravo mnogo bolje doneti takozvane jesenje odluke, nego čekati Novu godinu i januar da bi se nešto promenilo. Veruj mi, ovo i te kako ima smisla!

jesenje odluke Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

Jesen daje bolji osećaj novog početka od Nove godine

Postoji više razloga za ovaj čudan osećaj i verujem da je kod svakoga drugačiji. Jedan jeste taj da počinje škola što nas na nekom (makar i nesvesnom) nivou uvek dotakne bez obzira na to što smo možda odavno završili sa školskom klupom, a drugi je i sam početak nove sezone jesen/zima koja je posve posebna i drugačija celina u odnosu na sezonu proleće/leto. Naravno da po toj logici onda možeš da donosiš i prolećne, a ne samo jesenje odluke, uostalom, sve je stvar tvog izbora. Elem, meni je u septembru rođendan, to je moja “nova godina” i još jedan od razloga na mom spisku razloga da iskoristim baš ovo doba za “renoviranje” života. Svemu ovome treba pridodati i činjenicu da uglavnom tokom leta idemo na odmor, pa nam s jeseni sledi povratak u realnost, dakle, ponovo, nova sezona, novi ciklus, novi početak.

Ukoliko sve ovo ima smisla i u tvom životu, onda, nema čekanja! Uhvati tu jesenju vibraciju novina i promena, napravi spisak stvari koje bi volela da ostvariš i baci se na posao. Možda se ne vraćaš u školsku klupu da učiš o gramatičkim pravilima, jednačinama i najvažnijim istorijskim događajima, ali možeš da učiš o sebi, svojim potrebama, najboljim načinima da ostvariš svoje ciljeve i snove…

Jesenje odluke su “manji zalogaji” koje zato zaista i možeš da ispuniš

Kad malo bolje razmislim, u doba novogodišnjih praznika svi smo latentno pod pritiskom i stresom zbog velikih očekivanja koja imamo kako od te nove godine, tako i od nas samih. Pritom, jedna godina je ogroman period da bi mogla sa sigurnošću da tvrdiš da ćeš ispuniti ono što si zamislila – nikad se ne zna šta može da se desi već u februaru! Zato psiholozi i preporučuju da odluke donosimo u jesen jer je pred nama svega nekoliko meseci da usvojimo nove, zdrave navike, da promenimo ono što nam smeta i slično. Ovde zato već govorimo o izvesnijim ciljevima, o “manjem zalogaju” koji ne budi prevelika očekivanja i zadaje još veće obaveze zbog kojih se kasnije i osećamo kao luzeri kada se ne desi ono što smo isplanirali.

Zato, najpre budi iskrena prema sebi i svojim željama, zatim i nežna, nikako stroga, i napravi spisak od svega nekoliko zaista važnih planova koje ćeš sa uživanjem sprovesti u delo već do kraja decembra. Bez pritiska i isključivo u dogovoru sama sa sobom, korak po korak. 

Comments