Kad vam neko kaže “Kad ćeš da središ život?” šta to tačno znači? Šta za tu osobu znači sređen život? Šta za vas znači sređen život? Nekome je sređen život karijera pod konac, posao, samostalan život i redovno plaćanje kirije.

Nekome drugom srećan život podrazumeva uspešan ljubavni život i činjenicu da ga neko čeka kad dođe kući, da se sa njim sklupča pod ćebe i gleda seriju. Jednostavno, život i ono što je ljudima važno u životu je toliko relativna stvar da nema poente o tome raspravljati.

Dok smo mlađi, na fakultetu i tokom naših dvadesetih godina, pokušavamo da ustanovimo šta je to što je važno u životu, šta je to što će za nas predstavljati taj “sređen život” i što će nas činiti srećnima. A to uopšte nije ni mala, ni beznačajna stvar. Kada shvatite šta je to čemu hoćete da se posvetite u životu, pola posla ste uradili!

Verujte, malo je onih koji od malena znaju tačno šta je njihova strast i koji slepo idu za njom dok ne ostvare ono što su planirali. U svakom društvu postoji barem jedna takva osoba, koja je oduvek imala san da se ostvari u nekom polju, koja je sve svoje životne ciljeve podredila tom jednom glavnom cilju, i koja polako i ostvaruje svoje namere (jer poznato je da oni koji silno nešto žele i daju sve od sebe da to i ostvare – na kraju to i uspeju). Takve osobe uglavnom čine da se ostali osećaju loše zbog toga što nemaju takvu strast, nešto što ih pokreće i usmerava ka jednom jedinom, finalnom veličanstvenom cilju.

happiness elitedaily Nemate plan u dvadesetim? Opustite se, život je pred vama

Nema potrebe da se tako osećate. Dvadesete godine, osim što su doba kada treba da otkrijete šta je to što vas ispunjava, jesu godine tokom kojih želite da živite, da uživate, da putujete, budete srećni i udahnete život punim plućima – jer ste mladi, na vrhuncu života i lepote i jer nikada više nećete biti toliko puni života.

A život će vas sam stići. Hteli ne hteli, u jednom trenutku ćete spoznati šta je ono što vas najviše zanima. Najveći broj ljudi tek putem kroz život shvate čime žele da se bave, i to dok rade neke stvari koje nemaju veze sa njihovom kasnijom karijerom.

Tako da – opustite se i uživajte u svojim najdivnijim godinama. Ima vremena za život. Stići će vas. Imajte na umu: na kraju će sve biti u redu. Ako još nije u redu – još nije kraj.


Una Hadži – Nikolić

Comments