Ako hoćete da radite u velikoj kompaniji kao što je Google, koja ima visoke standarde kada su u pitanju kreativnost, inovativnost, timski rad i poznate je po stvaranju podsticajnih uslova za rad prilagođenih individualnim potrebama, već na intervjuu za posao treba da pokažete kako ispunjavate te standarde. Odnosno, koliko ste inteligentni, logični, obavešteni, ali i kreativni i sposobni da u trenutku doprete do svojih resursa i da se njima služite. Ako “kasno palite” to ne znači da nećete biti dobri na poslu, ali nećete biti izvrsni, naročito tamo gde morate reagovati odmah, na optimalan način. Dakle, potrebni su vam bistrina, brzina, kreativnost i inteligencija da biste odgovorili na ovako neobična pitanja:

Koliko loptica za golf staje u školski autobus?

Ima tu dosta matematike, ali pitanje se postavlja da bi se videlo kojom logikom razmišljate, a ne koliko dobro računate. Potrebno vam je da otprilike izračunate zapreminu autobusa, na osnovu standardne dužine, širine i visine, a onda tu zapreminu podelite sa veličinom (zapreminom) loptice. I kad to sve uradite kako treba, dobijete oko 600 hiljada loptica, a onda oduzmete stotinak hiljada, jer uzimate u obzir i to da autobus nije prazan, odnosno, tu su sedišta i prtljažni prostor, a i to da su loptice okrugle i da se ne mogu sabiti jedna uz drugu, već među njima ostaje dosta praznog prostora. Tačan odgovor je dakle, da oko 500 hiljada golf loptica staje u školski autobus. Ako i promašite cifru, bitno je da znate kojim putem idete, odnosno da ne reagujete kao da je nemoguće napamet izračunati tako nešto, nego da prikažete način na koji razmišljate i rešavate probleme.

Koliko bi trebali naplatiti pranje svih prozora u Sijetlu?

Ovo je trik pitanje – ne treba razmišljati o broju prozora, ne treba deliti i množiti, nego razmisliti o ceni pranja prozora – a ona je deset dolara po prozoru.

Comments