Cory Wong je svojim specifičnim načinom sviranja gitare polako krenuo da osvaja svetsku fank i umetničku scenu. Proslavio se kao gitarista bendova „Fearless Flyers“ i „Vulfpeck“, ali je njegova karijera solo gitariste u apsolutnom procvatu.

Da li ste se pitali šta ga čini toliko posebnim i zbog čega polako postaje jedan od omiljenih fank gitarista današnjice, sa kojim najveće zvezde aktuelne jazz, funk, fusion, R’n’B scene željno sarađuju?

Prvi susret sa Stratokasterom

Cory Wong rođen je u Njujorku, a odrastao je u Minesoti, Mineapolisu.

Oduvek je bio naklonjen muzici. Još kao dečak, slušao je uglavnom bendove koji su imali istaknute bas gitariste, tako da je, kako kaže bilo sasvim logično da će krenuti tim putem.

Uzimajući u obzir veliku želju da osnuje bend sa svojim školskim drugarima, odlučio je da uradi sve što je potrebno kako bi to sproveo u delo.

Kako ih niko, pa ni roditelji nisu shvatali ozbiljno, dobiti finansijsku podršku za instrumente bila je borba sa vetrenjačama. 

tekst 1 Neobično putovanje jednog virtuoznog gitariste: Kako je Cory Wong postao „tajno oružje“ sastava „Vulfpeck“

Ne bi li pomogao svom drugu da nauči osnove za sviranje bubnjeva, umesto časova koje roditelji nisu želeli da mu plate, odlazio bi svaki dan ranije u školu, gde bi provodio sate učeći da svira bubnjeve sa članovima školskog benda, kako bi kasnije mogao da pomogne njegovom drugu da ih savlada.

Drugi član benda nije imao mogućnosti da priušti sebi drugi instrument, osim onog koji je nasledio od svog ujaka, a to je igrom slučaja, bila bas gitara, koju je želeo i Cory da svira. Ipak, Cory shvata da nije najbolja opcija u bendu imati dve bas gitare, te se odlučuje da prihvati ulogu gitariste.

U Mineapolisu je proveo neko vreme čisteći komšijska dvorišta i ulice od snega, te uštedeo novac i kupio sebi svog prvog Stratokastera.

Ova odluka ispostaviće se kao jedna od važnijih dobrih odluka koje je doneo u životu.

U srednjoj školi je takođe svirao i bubnjeve, što je dosta uticalo na njegov budući „perkusionistički“ stil sviranja gitare. Dosta pažnje je posvetio ritmu i „tajmingu“, nečemu što ga danas ističe i zbog čega mnogi svetski poznati bendova poput „Vulfpeck“-a žele da sarađuju sa njim.

Shvatio sam da muzika može biti moj „pravi posao“

Cory je odrastao u porodici kompjuteraša. Uvek je bio okružen mnoštvom tehnologije, ali je gajio posebnu vrstu fascinacije prema muzici. Njegov otac je imao dosta ploča u kući i bio je izvrstan poznavalac muzike.

Wong je koledž upisao u Minesoti, gde je studirao prirodne nauke. Kroz studije shvatio je da je sebi pravio konstantni pritisak da mora u životu da ima takozvani „normalan posao“, o čemu priča u svojim pesmama „Today I’m Going to Get Myself a Real Job“ i „Starting Line“: Te pesme su o umetničkom putovanju, kroz koje ideš, svestan svog životnog poziva, ali se njemu ne prepuštaš zbog te ideje o „pravom poslu“ koji moraš imati. To je kreativna težnja. Moja strast. Stvar koju toliko volim, da sam shvatio da i ona može biti moj „pravi posao“.

Dok je bio na koledžu, svirao je u klubu koji je Prins često posećivao

U toku svojih studija, Cory je redovno posećivao legendarne tzv. „house gig“ svirke u klubu koji se zvao „Bunkers“ gde su nedeljom i ponedeljkom svirali članovi benda „dr. Mambo’s combo“. Tu je po prvi put došao u ozbiljniji kontakt sa R’n’B-em. Kao neko ko je sve vreme bio u klubu, brzo se sprijateljio sa članovima benda, čiji je bio veliki fan, ne bi li ubrzo počeo da svira sa njima.

Veliki broj poznatih muzičara bi svraćali na ovo mesto u toku svojih putovanja i turneja, poput Džon Mejera i Džimi Vona, a Prins je bio redovan gost, koji je imao svoj separe u zadnjem delu kluba.

Cory je ubrzo je odlučio da upiše McNally Smith školu muzike u St. Paulu. Jednom kad je odlučio da se okrene muzici, to je postala jedina stvar koju je ikada radio.

Jazz faza: „Nikada nećeš biti bolji Pet Metini od Pet Metinija“

Cory Wong je, kako kaže, prošao i kroz svoju jazz fazu. Dosta vremena je provodio slušajući Skofilda i Metinija, u kojima je video velike uzore.

U toku studija, želeo da jednog dana bude dobar kao Pet Metini. Tada je čuo jedan od najboljih saveta koji će napraviti prekretnicu u njegovom muzičkom opredeljenju i pronalaženju sopstvenog stila. Profesorka, poznajući njegove afinitete, rekla mu je: „Slušaj Cory, Pet Metini će uvek biti bolji Pet Metini nego što bi ti ikada mogao da budeš. Zašto ne pokušaš da budeš Cory Wong i da nađeš svoj izraz?“

I to je i uradio. Tada je shvatio – ne mora da drži trzalicu na „pravilan način“ kako su ga do tada forsirali. Ne mora da bude Pet Metini, niti mora da bude gitarista koji će pratiti tuđe stilove. Odlučio je da bude Cory Wong.

tekst 2 Neobično putovanje jednog virtuoznog gitariste: Kako je Cory Wong postao „tajno oružje“ sastava „Vulfpeck“

Dalja karijera: saradnja sa „Vulfpeck“-om i solo albumi

Nastupao je u džez klubovima  u Minesoti, Saint Paulu i radio je kao producent, aranžer, i išao na turneje. Takođe je jedan od osnivača lokalne nezavisne izdavačke kuće, „Secret Stash Records“.

Od 2008. do 2012. godine, proslavio se pesmama i albumima kao što su „Even, Uneven“ (2008), „Upstream“ (2010) i Kvartet/Kvintet (2012).

U vreme kada je izdao „Kvartet/Kvintet“ upoznao je i članove „Vulfpeck“.a. Nije trebalo puno vremena da se prepoznaju i sprijatelje, te su brzo počeli da nastupaju zajedno i snimili „The Beautiful Game“ 2016. godine, album koji je ušao u izbor top 10 hip-hop/R’n’B albuma na Bilbordovoj listi. Iste godine, Wong je izdao svoj solo album „MSP, Pt. 1“. Predstavio ga je u septembru 2017. godine sa eklektičnim bendom „Cory Wong and the Green Screen Band“ koji pliva u fuziji fanka, r’n’b-a, džeza i roka. Ovaj pretežno instrumentalni set upotpunila je i pojava njegovog saradnika Antawaun Stanley-a iz Vulfpecka. Dva meseca kasnije, njegovu gitaru koja će postati tajno oružje „Vulfpeck“-a, fanovi su mogli da čuju na trećem albumu ovog virtuoznog benda pod nazivom „Mr. Finish Line“.

Na svom drugom solo albumu, sarađivao je sa Riki Petersonom i bivšim članovima Prinsovog benda, Soni Tomsonom i Majkl Blendom, kao i sa Ben Rektorom u Nešvilu. Rezultat je bio album „The Optimist“ koji je izdat 2018. godine.

Imaćete priliku da čujete ovog neverovatnog solo gitaristu u Beogradu, gde će 7. novembra održati koncert u okviru Musicology Barcaffe Sessions serijala i time se, po prvi put, predstaviti publici u regionu.

Ulaznice za koncerte možete kupiti online ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs & www.ddtickets.rs 

Comments