Možda se ne radi (samo) o tome da niste dovoljno kompatibilni, ili da nema snažnih osećanja – postoji mnogo aspekata romantičnog odnosa koji utiču na kvalitet veze. Ali, nestabilna veza može uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, kao što i vi možete uticati na kvalitet veze i možete ga podići na viši nivo.

Nestabilna veza i faktori uticaja

Nezainteresovanost

Partner može delovati ravnodušno i neposvećeno – u dugoj vezi, stabilnost i sigurnost mogu dovesti do zahlađenja. Uzimanje partnera zdravo za gotovo, kao nekog ko će uvek biti tu, može delovati tako da jedan ili oba partnera prestanu da ulažu i da se trude. A tada ste već jednom nogom van veze i stabilnost je izgubljena.

Nestabilna veza se ogleda u nepoštovanju

Kada ne poštujete partnera, ili on ne poštuje vas, veza ne može biti stabilna i zdrava. U zdravim i stabilnim vezama partneri poštuju jedno drugo i ponosni su na svoj izbor.

Nisko seksualno zadovoljstvo

Nestabilna veza i narušeni odnosi reflektuju se kroz slabo seksualno zadovoljstvo, ili nezadovoljstvo. Kvalitet seksa je svakako važniji od kvaniteta, pa učestalost seksa nije povezana sa kvalitetom veze.

Partner deluje nezadovoljno

Sjajan je osećaj znati da je partner zadovoljan i srećan u vezi. Kada ispoljava nezadovoljstvo, to može dovesti do nesigurnosti u vezi sa zdravljem i budućnošću vaše veze. Nestabilna veza može akumulirati nezadovoljstvo, dok ne postane nepodnošljivo.

Pročitajte i ovo: Skrivene pretnje u vezama – kako sa njima izaći na kraj

Sukobi u nestabilnoj vezi

Ne postoji veza bez konflikata i niko ne uživa da se svađa sa partnerom. Ali visok nivo konflikta može se izražavati i kroz pasivnu agresiju, cinično ophođenje i „kažnjavanje“ partnera. Bilo da su sukobi otvoreni i bučni, ili zatamnjeni i tihi, oni oduzimaju radost odnosu i dovode do destabilizacije.

Partner koji ne reaguje

Partner koji reaguje, bilo da se slaže ili ne slaže sa vama, čini da osećate da mu je stalo do vas, vaših misli i osećanja. Nestabilna veza pati od prekida komunikacije, a pertner može izražavati stav „sve jedno mi je“, što šalje poruku da vas ne razume, ne poštuje i nije mu stalo.

Individualni faktori nestabilne veze

Nezadovoljstvo životom

Ako je jedno od vas, ili oboje, generalno nesrećno, nezadovoljno sobom i svojim životom, to nezadovoljstvo unosi u odnos, sa tendencijom da vezu vidi u negativnom svetlu. Nestabilna veza može biti posledica lične nestabilnosti.

Loša veza i depresija

Osoba sklona depresiji teško može održavati dobru vezu – depresivne osobe prijavljuju vezu nižeg kvaliteta. Depresija narušava vezu, a nestabilna veza doprinosi depresiji, stvarajući začarani krug.

Uticaj negativnih emocija

Negativne emocije i ponašanja kao što su ljutnja, razdražljivost, neodgovornost, koje partner unosi u vezu, povezane su sa kvalitetom veze. Kao i kod deperesije, uticaj je obostran – nestabilna veza hrani negativna osećanja i ponašanja, koja zauzvrat narušavaju vezu.

Nestabilna veza i stil vezanosti

Anksiozni i izbegavajući stil vezanosti u velikoj meri opredeljuju kvalitet emotivne veze. Osoba sa anskioznim stilom vezanosti često brine da će je partner ostaviti, dok oni sa izbegavajućim stilom, paze da ne dozvole partneru da im se previše približi.

Istraživanja su pokazala da faktori različitosti, kao što su rasne i verske razlike, nisu relevantni za kvalitet veze, kao i da nestabilna veza nije povezana sa tim da li partneri imaju decu, da li žive zajedno ili odvojeno, da li se zabavljaju ili su u braku.

Pročitajte i ovo: Najčešći problemi u vezi – koji su do vas, a ne do partnera

Nestabilna veza se može poboljšati

Nestabilna veza se može popraviti, uz obostran napor i zalaganje. Ono što možete učiniti, jeste da negujete i izražavate poštovanje prema partneru, da obraćate više pažnje na njega i ne uzimate ga zdravo za gotovo – budite radoznali i nastavite da ga upoznajete.

Pronađite prilike da izrazite zahvalnost za određene aspekte ličnosti partnera i njegovih postupaka – specifični izrazi poštovanja i zahvalnosti, zbog neke određene karakteristike i postupanja, imaju veliki uticaj na kvalitet veze, dok opšti znaci uvažavanja nemaju uticaj.

Radite na tehnici i ispunjavanju želja u spavaćoj sobi. Budite spremni da kažete partneru šta vam je potrebno u seksu, da ga uputite u ono što vam predstavlja najveće zadovoljstvo, kao i da izađete u susret njegovim željama i potrebama.

Pronađite male načine da partneru ulepšate i olakšate život – nestabilna veza nije nastala sama od sebe, pa se neće ni popraviti bez iskrene namere i truda. Činite mu sitne usluge, izrazite pažnju na način koji partner ceni, obratite pažnju na to koji je jezik ljubavi dominantan kod vašeg partnera i služite se tim jezikom, da izrazite privrženost. Saznanje da je partner zadovoljan, povećaće vaše zadovoljstvo vezom.

Pronađite radost u svom životu – nestabilna veza nije samo rezultat vašeg odnosa, ili uticaja koji partner unosi, već i vaš lični stav i stepen zadovoljstva sobom. Radite na sopstvenim postignućima i životnom zadovoljstvu, pa ćete biti zadovoljniji i u vezi.

Ako ste depresivni, potražite stručnu pomoć. Ako je partner depresivan, ohrabrite ga da se leči. Razgovarajte sa lekarom, uzmite u obzir uticaj lekova na ponašanje i libido – uz odgovarajuću terapiju i bolje raspoloženje, nestabilna veza može postati zdravija i stabilnija.

Naslovna fotografija: instagram.com/elise.bak

Brankica Milošević

Comments