Networking je reč koja kod mnogih često izaziva nelagodu. Da biste to prevazošli, zašto ne biste promenili svoj pristup? Predstavljamo vam kreativne načine za networking koji poslovno druženje mogu da pretvore u uzbudljivo i produktivno iskustvo koje će vam pomoći da izgradite značajne kontakte. Saznajte kako da prevaziđete strah od networkinga i pretvorite ga u priliku za lični i profesionalni rast.

Kreativni i efektni načini za networking 

Prilika za učenje

Umesto da na networking gledate kao na nužno zlo, pokušajte da ga posmatrate kao priliku za stalno učenje i razvoj. Svaka osoba koju upoznate je potencijalni izvor znanja i inspiracije. Možda ćete otkriti nove perspektive o svojoj industriji, saznati za nove projekte ili čuti o zanimljivim trendovima. Pristupite svakom razgovoru sa znatiželjom i otvorenošću. Postavljajte pitanja, slušajte pažljivo i budite spremni da delite svoja iskustva. Ovo ne samo da će networking učiniti manje stresnim, već će vam pomoći da izgradite reputaciju osobe koja je predana profesionalnom razvoju i uvek željna novih saznanja.

Kreativni networking

Organizujte ili učestvujte u nekonvencionalnim networking događajima koji kombinuju posao i zabavu. Šta mislite o speed networkingu – u stilu brzih sastanaka, ili možda o tematskim večerima gde svako dolazi obučen kao svoj omiljeni poslovni uzor? Možete čak organizovati i escape room izazov za grupu profesionalaca iz svoje industrije. Ovakvi događaji ne samo da će razbiti led i stvoriti opušteniju atmosferu, već će vam pružiti priliku da pokažete svoju kreativnost i sposobnost timskog rada. Plus, zajedničko iskustvo stvara jače veze i daje vam odgovarajuću temu za razgovor pri budućim susretima.

Digitalne platforme – networking 2.0

U eri društvenih mreža i digitalnih platformi, networking ne mora biti ograničen na lične susrete. Ali, umesto da samo šaljete generičke zahteve za povezivanje na LinkedInu, budite kreativni! Pokrenite podcast gde intervjuišete zanimljive profesionalce iz svoje industrije, ili kreirajte tematsku grupu na društvenim mrežama gde ćete deliti korisne savete i resurse. Možete čak organizovati i virtuelne coffee chats koristeći platforme za video-pozive. Ovo vam omogućava da se povežete sa ljudima iz celog sveta, proširite vidike i izgradite online prisustvo. Ne zaboravite da budete autentični i da dodate ličnu notu svakoj interakciji – to je ono što vas izdvaja u digitalnom svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIMA 🧸 (@mimas__choice)

Volontiranje

Pronalaženjem neprofitne organizacije ili projekta koji vas istinski inspiriše, otvarate vrata mnoštvu mogućnosti. Dok radite na ostvarenju zajedničkog cilja, prirodno gradite odnose sa kolegama volonterima, stvarajući veze koje često prerastaju u dugotrajne profesionalne odnose. Ovo iskustvo vam omogućava da razvijete nove veštine, demonstrirate svoje liderske sposobnosti i upoznate ljude iz raznovrsnih industrija. Volontiranje nije samo prilika za davanje zajednici, već i za lični i profesionalni rast. Vaš angažman govori mnogo o vašem karakteru i posvećenosti, čineći vas atraktivnijim za potencijalne poslodavce i partnere. Kroz zajedničke izazove i postignuća, stvarate dublje veze zasnovane na zajedničkim iskustvima i vrednostima. 

Hobije i interesovanja

Zašto ne biste iskoristili svoje interese kao platformu za networking? Pridružite se klubu knjiga za profesionalce, sportskom timu koji okuplja poslovne ljude ili grupi za planinarenje sastavljenoj od preduzetnika. Kad delite zajedničku strast, lakše je započeti razgovor i izgraditi autentične veze. Ovo vam ujedno pruža priliku da pokažete svoju višedimenzionalnost i da se povežete sa ljudima na ličnijem nivou. Možda ćete otkriti da vaš partner za jogu radi u kompaniji u kojoj biste voleli da radite, ili da član vašeg hora traži nekoga sa vašim veštinama za novi projekat. Networking kroz hobije čini ceo proces prirodnijim i prijatnijim, a istovremeno vam pomaže da održite ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Mentorstvo 

Bilo da se nađete u ulozi mentora ili učenika, ovaj odnos vam pruža jedinstvenu priliku za izgradnju dugotrajne profesionalne veze. Kao mentor, ne samo da delite dragoceno znanje i iskustvo, već i proširujete mrežu kroz kontakte vašeg mentora. S druge strane, kao učenik, dobijate priliku da učite od iskusnijeg profesionalca i pristupite njegovoj mreži kontakata. Ključ uspešnog mentorskog odnosa leži u postavljanju jasnih ciljeva i očekivanja, redovnoj komunikaciji i otvorenosti za povratne informacije. Nemojte se ustručavati da međusobno delite resurse i prilike – to je suština ovog odnosa. Takođe, razmislite o tome da predstavite svog mentora drugim relevantnim kontaktima, čime dodatno proširujete obe mreže. Mentorstvo vam pruža dublje i značajnije networking iskustvo, fokusirano na dugoročni rast i razvoj, umesto na kratkotrajne, površne interakcije. 

Kreativne saradnje

Inicirajte saradnju sa profesionalcima iz različitih oblasti na projektu koji kombinuje vaše veštine. Na primer, ako ste grafički dizajner, možete sarađivati sa copywriterom i web developerom na kreiranju jedinstvenog portfolija veb-sajta. Ili ako ste u marketingu, možete organizovati brainstorming sesiju sa stručnjacima iz različitih industrija kako biste rešili određeni poslovni izazov. Ovakve saradnje ne samo da proširuju vašu mrežu kontakata, već i demonstriraju vaše sposobnosti na praktičan način. Plus, zajednički rad na projektu stvara jače veze nego bilo koji formalni networking događaj. Budite otvoreni za neočekivane ideje i partnerstava – nikad ne znate gde vas saradnja sa drugim profesionalcima može odvesti!

Pročitajte i ovo: Kako da ostanete produktivni tokom leta – kad je posao poslednje mesto na kom želite da budete

Naslovna fotografija: instagram.com/mimas__choice

Nikola Gudelj

Comments