Nikolas Sparks (Nicholas Sparks) je najpoznatiji srcelomac i autor knjiga koje se čitaju u jednom dahu, porodični čovjek i romantična duša koja nas rasplače za manje od 30 sekundi. Napisao je preko 18 knjiga, koje su se prodale u preko 80 miliona primjeraka širom svijeta i prevedene su na 45 različitih jezika. Neke od njih poslužile su i za pravljenje holivudskih filmova, kao što su: “Poruka u boci” (Message in bottle), “Bilježnica” (Notebook), “Noć u Roterdamu” (Nights in Rodanthe), “Dragi Džone” (Dear John), “Poslednja pesma” (The Last Song)… Ne sumnjam da vam je sve ovo poznato i da ste većinu već odgledali. Međutim, ako ste pogledali film, a niste pročitali knjigu – niste ništa uradili. Podsjetićemo vas još jednom ukratko zbog čega upravo Sparks zaslužuje da bude na prvom mjestu kada su u pitanju ljubavni romani!

“Bilježnica”

Knjiga koju je Sparks objavio još 1996. godine. Sjećate se glavnih likova Noe (Noah) i Ali (Allie)? Noa posjećuje staru i polusenilnu ženu Ali koja boravi u domu za starije i nemoćne. On odluči da joj pročita priču zapisanu u staroj bilježnici. U njoj je detaljno opisano svjedočanstvo mladoga para čija je strastvena veza bila prekinuta nakon što su se razdvojili tokom Drugog svjetskog rata. Osim tadašnjih prilika u zemlji, glavni razlog za razdvajanje ljubavnika bili su prigovori Alinih roditelja, pripadnika visoke građanske klase, koji su smatrali da Noa nije prava prilika za nju. Sedam godina kasnije, par se ponovno pronašao, i iako shvaćajući da su im se životni putevi potpuno razišli, oni ne mogu odoljeti, a da si ne pruže drugu priliku… Glavne uloge izvrsno su odigrali slavni holivudski glumci Džena Roulends (Gena Rowlands) i Džejms Garner (James Garner). Knjiga je izvrsna i ako je niste pročitali, obavezno to odmah učinite!

1 Bilježnica1 Nicholas Sparks: Romani koje morate pročitati

Još jedan dokaz da prava ljubav živi vječno!

“Poruka u boci”

Sparks u ovoj knjizi donosi još jednu nezaboravnu priču o ljudskim sudbinama i potrebi da se pronađe prava ljubav. “Poruka u boci” predstavlja nam Terezu Ozborn (Theresa Osborne), novinarku slomljenog srca. Njen život se iz korjena mijenja kada pronađe bocu sa dirljivim ljubavnim pismom na plaži. Želja da pronađe osobu koja je to napisala dovešće je do muškarca njenog života. Ovo je jedna od najiskrenijih Sparksovih priča koja pokazuje da ljubav nije samo za mlade i neiskusne. Prava ljubav nije samo ona prva, već svaka kojoj damo sljedeću šansu. Jedna od njegovih najdirljivijih priča!

2 Poruka u boci Nicholas Sparks: Romani koje morate pročitati

Priča koja se čita u jednom dahu

“Šetnja za pamćenje”

S vremena na vrijeme naiđemo na ljubavnu priču koja nas toliko osvoji, da postane više od knjige koju smo pročitali – postaje doživljaj koji pamtimo. “Šetnja za pamćenje” je upravo jedna takva knjiga. Roman koji nam govori o ljubavi – bezvremenoj i svevremenoj; dirljiva priča zbog koje ćemo povjerovati da prava ljubav ipak postoji. Ona budi ogromne emocije i ne možete biti ravnodušni čitajući je! Ovde neću pisati sadržaj, jer pretpostavljam da ne postoji neko ko nije pročitao ovu dirljivu priču ili bar odgledao film. Ako slučajno niste, obavezno to odmah učinite!

Setnja za pamcenje Nicholas Sparks: Romani koje morate pročitati

Sparks pokazuje kako naše srce može osvojiti neko od koga to najmanje očekujemo!

“Posljednja pjesma”

Da li vam je poznata dirljiva priča o mladoj djevojci i njenom prvom susretu s patnjom i ljubavlju? Nezaboravna priča o ljubavi i mnoštvu oblika u kojima se ljubav pojavljuje, kao što je ljubav između roditelja i djece, prva ljubav… Život sedamnaestogodišnje Roni (Ronnie) iz korjena se mijenja kada joj se roditelji razvedu, i otac iz Njujorka preseli u Severnu Karolinu. Tri godine kasnije i dalje je otuđena od roditelja, pogotovo od oca, sve dok njena majka ne odluči da je za sve njih najbolje da Roni i njen mlađi brat ljeto provedu s ocem u Severnoj Karolini. Ronin otac, nekadašnji koncertni pijanista, živi povučeno u primorskom gradiću, posvećen stvaranju umjetničkih djela. Ogorčena i buntovna Roni odbija sve njegove pokušaje da joj se približi i preti kako će se vratiti u Njujork pre završetka ljeta. Međutim, Roni ubrzo upoznaje Vila (Will), mladića za kojim djevojke u gradu uzdišu, kakav se njoj nikada ne bi dopao. Dok lagano ruši bedeme koje je podigla oko sebe, Roni se duboko zaljubljuje i otkriva najveću sreću – i bol – kakve do tada nije upoznala! Sparks je i u ovoj knjizi potvrdio da je neprevaziđeni stručnjak za ljubavne romane!

4 Poslednja pjesma Nicholas Sparks: Romani koje morate pročitati

Dokaz da prava ljubav stiže kada se najmanje nadamo!

Nadam se da sam vas bar malo uspjela upoznati sa Sparksovim čarobnim svijetom, ukoliko još niste pročitali nijednu od ovih knjiga. Ne vrijedi navoditi još njegovih romana, jer ih ima na desetine i svaka priča ima posebnu čar. Iako većina njih ima istu temu, sa druge strane – svaka je posebna na svoj način! On je jedan od rijetkih autora današnjice koji uspije da probudi najdublje emocije u čitaocima – od početka do kraja knjige. A ovo su samo neke od njegovih izvanrednih priča koje se obavezno moraju pročitati!


Nina Mojević – studira novinarstvo i želi da postane uspješna u svojoj profesiji jednoga dana. Vjeruje da uporni ljudi dobijaju sve što naume!

Comments