Još jedno naravoučenije preuzeto od starijih generacija.

O čemu je zapravo reč…

Mnogo puta u životu ste bili u situaciji da radite neke stvari zbog kojih se možda u tom trenutku niste osećali baš najbolje. Da li je to zaista uvek neophodno? Naravno da nije. Evo nekoliko situacija koje su se svakom od nas sigurno desile bar jednom prilikom.

Caption1 Nikada nemoj ispuniti obećanje na svoju štetu

Uvek mu udovoljavate? Vreme je da sebe stavite na pravo mesto…

Situacija 1:

Već deseti put za redom odlazite u kafić u kojem ne služe vaše omiljeno vino i puštaju onu trash muziku. Premeštate se celo veče s noge na nogu, gledate u sat, stojite prekrštenih ruku… Rado biste odjurili odande, ali ste obećali svom dragom da ćete večeras izaći sa njim. Dakle, ostajete celo veče tu i smarate se da se on ne bi naljutio na vas.

Rešenje: Jednostavno recite da vam atmosfera ne prija i predložite neku drugu lokaciju. U čemu je inače čar zajedničkog izlaska ako vas to ne ispunjava? Ujedno, ovo je i mali test za vašu vezu. Ako mu je zaista stalo do vas, razumeće vas i ispoštovati.

Situacija 2:

Upravo ste na prvom dejtu sa muškarcem koji vam se veoma dopao. Dogovorili ste se već unapred da ćete posle večere otići kod njega u stan, navodno gledati film itd. Međutim, tokom razgovora ste shvatili da vam je on zapravo odbojan. Previše iskompleksiran, narcisoidan i nadmen. Sušta suprotnost vama. Vidite da sve ovo ide u pogrešnom smeru, ali vi ste već obećali da ćete svratiti kod njega. Iskuliraćete kod njega nekih pola sata pa ćete poći kući. Ništa ne može poći po zlu, zar ne? Naravno da može. Samim odlaskom kod njega dajete mu zeleno svetlo. A kada bude na svojoj teritoriji imaće više slobode, pa će samim tim njegove karakterne osobine dostići maksimum.

Rešenje: Ljubazno se izvinite i objasnite da jednostavno imate različita razmišljanja i da se niste našli. Ukoliko dotični bude drzak ili navalentan, samo se nasmejte, pozovite taksi i pravac kući. Nemojte ništa raditi protiv svoje volje jer vam to može doneti samo štetu.

Situacija 3:

Dali ste broj telefona liku koji vas je neviđeno smarao nedeljama. Razlog vaše popustljivosti ne znate ne vi same. Možda čisto da ga skinete sa vrata. Usput je on spomenuo i neku kafu a vi ste samo klimnuli glavom i okrenuli se na drugu stranu. Danima nakon toga vaš telefon ne prestaje da zvoni. Stižu vam desetine sms-ova od dotičnog. Pozivi pljušte toliko da ste morali da isključite ton. Kajete se, zar ne? Mislite da ste prinuđeni da se vidite sa takvim likom? Naravno da niste.

Rešenje: Pošaljite sms u kojem ćete objasniti da vi zapravo imate momka, zahtevan posao i još brdo obaveza koje su vam svakog dana preko glave, tako da nemate vremena ni za kakva druženja. Ukoliko ga to ne smiri, nastavite sa ignorisanjem i vremenom će (ako je normalan) i sam shvatiti koliko je sati.

Situacija 4:

Imate dogovor sa partnerom da umesto letovanja odete kod njegovih roditelja u selo i budete tamo par dana. U međuvremenu ste videli savršenu i vrlo povoljnu ponudu za letovanje u Grčkoj. Znate da on i nije neki čovek od akcije i da mu više prija mir, ali ovo letovanje je upravo ono o čemu ste maštali tokom čitave godine.

Rešenje: Ovo je već malo komlikovanija situacija, ali ne i nemoguća. Morate biti lukavi i nežni. Skuvajte mu omiljeno jelo, pustite njegovu omiljenu muziku i smislite način na koji ćete mu saopštiti da je došlo do promene plana. Naglasite mu da će vas to letovanje učiniti srećnom i da ste oboje zaslužili ovakav odmor. Uspeh nije zagarantovan, ali je moguć. Postoji verovatnoća da se ne složi sa vama, ali to vam svakako ne treba biti povod za svađu. Najbitnije je da vi prestanete sa prećutkivanjem i otvoreno izrazite svoje želje. On će ubuduće imati na umu da se i vi nešto pitate. Pre nego što sledeći put donese neku odluku pitaće i vas za mišljenje.

Caption2 Nikada nemoj ispuniti obećanje na svoju štetu

Uživajte u svakom slobodnom trenutku…

Drage moje, ovaj citat sam “ukrala” od bake. Ne kaže se džabe da treba slušati starije i iskusnije. Poštujte pre svega same sebe da bi vas i drugi poštovali. Vi niste krpe koje su svima po potrebi na raspolaganju. Nemojte bezrezervno davati sebe ljudima koji to ne zaslužuju. Muškarci zapravo vole žene koje imaju samopouzdanje. Dakle, radite stvari koje vas ispunjavaju i budite dame sa stavom.


Jelena Rajković, novinar po profesiji. Večiti optimista i emotivac.  Početak dana ne može da zamisli bez šoljice kafe i dobre muzike. 

Comments