Nikon danas predstavlja model Df, novu vrstu D-SLR fotoaparata namenjenu zaljubljenicima u čistu fotografiju.

Zahvaljujući dizajnu inspirisanom Nikonovim prepoznatljivim fotoaparatima sa filmom od 35 mm i tehnologiji kojom se odlikuju najnoviji profesionalni modeli, Df i izgledom i funkcijama odiše strašću prema fotografiji. Ovaj retro dizajnirani fotoaparat je istinski jedinstven u svojoj klasi budući da se izdvaja od ostalih savremenih D-SLR modela jednoličnih karakteristika. Opremljen istim senzorom slike kao model D4 koji je trenutno na čelu porodice Nikon fotoaparata, model Df nudi beskompromisni dinamički opseg i izvanrednu osetljivost na svetlost. Reč je o najlakšem od svih aktuelnih Nikonovih modela FX formata, koji ujedno može da se pohvali izdržljivim kućištem i pouzdanim radom koji očekujete od vrhunskog Nikon fotoaparata. Stvoren za vrhunske fotografe i za zaljubljenike u dizajn, Nikon Df će i svojim funkcijama i lepotom osvojiti sve one koji gaje istu strast prema umetnosti i prema fotoaparatima.

Dirk Jasper, menadžer za profesionalne proizvode u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: “Ovaj fotoaparat se od samog početka zasniva na konceptu čiste fotografije. Poželećete da ga zgrabite, izađete napolje i fotografišete. Suština fotografije su emocije, a Df vam omogućava da ih iskažete. Zbog jedinstvene kombinacije stilizovanog retro dizajna i profesionalnih tehničkih karakteristika, ovaj fotoaparat ne može da se klasifikuje na standardni način. Posvećeni fotografi, čiji se rad zasniva na konceptima i idejama, će ga obožavati, a oni koji prednost daju klasičnom dizajnu ceniće činjenicu da on svojim izgledom odražava tradicionalno Nikonovo nasleđe.“

NikonDf Nikon predstavlja model Df

Model Df

Čista fotografija

U srcu modela Df su isti CMOS senzor FX formata od 16,2 megapiksela i EXPEED 3 procesor slike koji se nalaze u vodećem profesionalnom fotoaparatu kompanije Nikon, modelu D4. Zahvaljujući ovoj moćnoj kombinaciji profesionalne tehnologije, Df obezbeđuje vrhunski integritet slike u širokom spektru svetlosnih uslova. Fotografije poseduju vernu boju dobre zasićenosti i prirodnu dubinu, čak i pri fotografisanju na gornjem pragu ISO opsega, proširivom na izvanrednih ISO 204,800 (ekvivalentna vrednost).

CMOS senzor FX formata (puna slika) od 16,2 megapiksela: Zahvaljujući optimizovanom balansu između veličine senzora FX formata (36,0×23,9 mm) i broja efektivnih piksela od 16,2 miliona, Df daje fotografije izvanredne dubine, prepune detalja, niskog šuma i širokog dinamičkog opsega.

Izuzetna osetljivost na svetlost: Uz ISO 100–12,800, sa mogućnošću povećanja do 204,800 (ekvivalentna vrednost), Df najzahtevnije uslove kada je reč o mogućnostima snimanja pri slabom osvetljenju.

EXPEED 3: Od obrade do prenosa fotografija, program za obradu slike kompanije Nikon olakšava rad na zadacima sa puno podataka, bez ugrožavanja brzine i kvaliteta. 16-bitna obrada slika nudi optimalnu boju, savršene tonove i minimalan nivo šuma na celoj slici, pružajući ujednačene gradacije sa mnoštvom detalja i tonova na kompletnoj skali sve do čisto bele, čak i kada se fotografiše u JPEG formatu. Osim toga, moćni sistem EXPEED 3 je brz, precizan i izuzetno energetski efikasan, pri čemu omogućava duže snimanje fotoaparatom.

Brze performanse: Vreme pokretanja iznosi približno 0,14 s*, a kašnjenje okidanja svega 0,052 s*. Kontinualno fotografisanje velike brzine je dostupno pri brzini do 5,5 fps, i u FX i u DX formatu.

Prepoznatljivi Nikon dizajn: precizna mehanika osetljiva na dodir i vrhunski kvalitet slike 

Nikon Df je možda preuzeo izgled Nikonovih prepoznatljivih SLR fotoaparata sa filmovima od 35 mm, ali je napravljen tako da može da odgovori na zahteve modernih digitalnih fotografa. Kada gajite strast prema fotografiji, znate da je fotografisanje podjednako vredno kao i uživanje u konačnim proizvodima, pri čemu model Df ima čvrst format i vrhunske ergonomske karakteristike zbog kojih je ime Nikon postalo sinonim za izdržljivost i pouzdanost. Izrađen tako da savršeno odgovari na vaše komande, ovaj fotoaparat će oboriti s nogu svakog fotografa koji je zaljubljenik u fotografije, ali i same fotoaparate.

Elegantni mehanički točkići: Mehanički točkići sa izbočinama na površini predstavljaju kombinaciju lagodnosti i kontrole, omogućavajući jednostavan i siguran rad. Pomoću točkića možete nezavisno da podešavate ISO osetljivost, korekciju ekspozicije, režim ekspozicije i režim okidanja, zahvaljujući čemu možete da pristupate svim parametrima za snimanje ne koristeći meni fotoaparata.

Prenosivost i pun format: Doživite kreativno uzbuđenje i fotografišite u FX formatu gde god da idete, zahvaljujući kompaktnom telu težine približno 710 g. Napravljen tako da može da podnese najteže uslove, fotoaparat ima čvrst i istovremeno lagan gornji, donji i zadnji poklopac od legure magnezijuma i zaštićen je od uticaja vremenskih uslova u istoj meri kao i Nikonov D800, kao ipovećanu otpornost na vlagu i prašinu.

Izdržljiv zatvarač: Izuzetno precizni zatvarač je testiran do 150,000 ciklusa, sa najvećom brzinom zatvarača od 1/4000 sekundi i sinhronizacijom blica do 1/200 sekundi.

Jedinica senzora sa samostalnim čišćenjem: Umanjuje prikupljanje prašine ispred senzora slike.

Ekonomičan dizajn: Ostvaruje približno 1400 snimaka* (kada se koristi baterija EN-EL14a, u režimu jedne slike).

Klasični detalji: Telo fotoaparata Df je dostupno u klasičnoj crnoj ili srebrnoj boji sa crnim istaknutim delovima. Rukohvat sa teksturom, mehanički točkići i ravni gornji panel podsećaju na Nikonove prepoznatljive SLR fotoaparate sa srebro-halogenidnim filmom, kao što su F2 i F3, dok je GUI originalne jednolične boje.

NikonDf11 Nikon predstavlja model Df

Klasično staklo: Kompatibilno je sa objektivima koji ne pripadaju tipu AI

Težeći ka čistoj fotografiji Df je otišao korak dalje od svih drugih D-SLR fotoaparata na tržištu, pa tako može da se pohvali jedinstvenom sklopivom polugom za vezu objektiva sa merenjem ekspozicije koja omogućava da se čak i klasični NIKKOR objektivi koji ne pripadaju tipu AI montiraju direktno na fotoaparat. Objektivi kompanije Nikon su širom sveta poznati po vrhunskoj optici, a brend NIKKOR ove godine slavi osamdesetu godišnjicu. Fotografi koji su koristili originalne NIKKOR objektive sa F bajonetom su pomerili granice, a tim istim objektivima se i danas rado služe fotografi širom sveta. Na žalost, oni nikada nisu mogli lako da se koriste sa modernim D-SLR fotoaparatima – sve do sada.

Pri fotografisanju pomoću objektiva koji ne pripada tipu AI u režimu A (prioritet blende) ili M (manuelno), Df omogućava merenje pri maksimalnom otvoru blende – ekvivalentno vrednosti AI objektiva. Karakteristike objektiva, poput žižne daljine i postavke najvećeg otvora blende, lako mogu da se definišu preko jednostavnih postavki fotoaparata, zahvaljujući čemu on može da prepozna postavku otvora blende i izračuna tačnu ekspoziciju.

Fotografije profesionalnog kvaliteta

Bogatstvo prvoklasne tehnologije slika modela Df zaslužno je za fotografije najvećeg mogućeg integriteta. Uz impresivni senzor slike i mehanizam za obradu, izuzetno osetljiv AF sistem fotoaparata i brzina od 5,5 slika u sekundi omogućavaju vam da sa izuzetnom preciznošću zabeležite čak i najneočekivanije situacije pri fotografisanju. Osim toga, napredno merenje spot balansa bele i funkcije poput elektronskog virtuelnog horizonta sa dve ose, optičkog tražila visokih performansi i snimanja pomoću živog prikaza slike pružaju neprocenjivu slobodu kompozicije.

Izuzetno osetljiv autofokus sa Multi-CAM 4800 AF sistemom sa 39 tačaka: Osetljiv do -1 EV, kompatibilan sa objektivima do f/8 i sa četiri režima AF oblasti (uključujući 3D praćenje), AF sistem modela Df obezbeđuje brzu i preciznu pokrivenost cele slike, čak i u najtežim uslovima osvetljenja.

Merenje spot balansa bele: Df podržava izuzetno precizna podešavanja manuelnog balansa bele boje tako što vam omogućava da brzo dodelite spot balans bele određenoj oblasti slike koju izaberete za vreme fotografisanja pomoću živog prikaza slike.

Režim prepoznavanja scene: Senzor slike fotoaparata i RGB senzor od 2016 piksela obezbeđuju precizne podatke sistemu prepoznavanja scene, koji optimizuje ekspoziciju, autofokus i balans bele neposredno pre okidanja kako bi se dobile oštro definisane slike.

Optičko tražilo visokih performansi: Stakleno tražilo u obliku pentaprizme pruža približno 100% pokrivanja slike i uvećanje od 0,7x, kao i režim DX isecanja sa oznakama u tražilu.

Veliki LCD monitor dijagonale 8 cm (3,2 in.) sa 921,000 tačaka sa širokim uglom gledanja i ojačanim staklom. Pruža svetlu, jasnu reprodukciju slike sa širokim kapacitetom reprodukcije boje.

Elektronski virtuelni horizont u dve ose: Informacije o položaju (horizontalni nagib) i nivou (nagib unapred ili unazad) mogu da se potvrde preko LCD monitora, a informacije o položaju preko tražila.

Živi prikaz slike: Tokom fotografisanja u živom prikazu slike, opcione pomoćne koordinatne linije za odnos slike 1:1 ili 16:9 olakšavaju kompoziciju, a sistem AF sa detekcijom kontrasta ima unapređenu funkcionalnost, preciznost i brzinu. Takođe možete da potvrdite ekspoziciju jednostavnim pritiskom na dugme za prikaz pri fotografisanju u režimu M (manuelno).

NikonDf2 Nikon predstavlja model Df

Alatke ugrađene u fotoaparat

Bez obzira na to koju vrstu fotografije želite da napravite, niz kreativnih i praktičnih funkcija fotoaparata Df može da podrži kako vaš omiljeni stil fotografisanja, tako i vašu kreativnu viziju.

Režim tihog okidanja: Idealan za diskretno fotografisanje, zvuk mehanizma fotoaparata za vraćanje ogledala je značajno umanjen tokom rafalnog okidanja.

Režimi isecanja: DX format i odnos 5:4. Ukoliko se koristi DX objektiv, na raspolaganju je opcija automatskog omogućavanja režima DX isecanja.

Režim HDR (High Dynamic Range): Snima jednu preeksponiranu i jednu podeksponiranu sliku jednim okidanjem. Opseg se može proširiti do ±3 EV za različite prikaze, pune zasićenja i tonske gradacije, dok se ujednačenost ivice gde se susreću dve ekspozicije može podesiti kako bi se postigao prirodniji izgled.

Active D-Lighting: Nikonova funkcija Active D-Lighting automatski zadržava detalje u tamnim i svetlim prostorima, što omogućava dobijanje slika sa prirodnim kontrastom pri fotografisanju u uslovima visokog kontrasta.

Meniji za retuširanje: Meniji obuhvataju opcije za korekciju efekta crvenih očiju i balansa boje, kao i RAW obradu i opcije za promenu veličine. Osim efekata mekog filtera, efekti filtera obuhvataju Skylight (nebeski sjaj), Colour Intensifier (pojačavač boje) i Cross screen (zvezdasti filter). Opcije brzog retuširanja obuhvataju kontrolu distorzije, kontrolu perspektive, ispravljanje i riblje oko.

Picture Control kontrole: Prilagođavaju izgled statičnih slika finim podešavanjem parametara, kao što su oštrina, zasićenost i ton pre snimanja.

Nikon sistem

Kao fotoaparat FX formata, Df je u potpunosti kompatibilan sa Nikonovom širokom paletom NIKKOR objektiva, a uz fotoaparat se dobija i specijalno izdanje Nikonovog popularnog AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR objektiva. Uz retro izgled i stil koji dopunjuju telo Df fotoaparata, ovaj objektiv je jedan od najpopularnijih osnovnih objektiva u asortimanu kompanije Nikon, zahvaljujući kompaktnom, laganom kućištu i brzom maksimalnom otvoru blende od f/1,8.

Osim NIKKOR objektiva, Nikonova bogata ponuda fotografske i dodatne opreme može da vam pomogne da na nebrojene načine pretočite svoje ideje u delo. Za fotografe koji žele da budu kreativni sa svetlom, Nikon Creative Lighting System koji je vodeći u industriji obuhvata niz svestranih Speedlight bliceva koji pružaju sveobuhvatne mogućnosti za fotografisanje blicem na fotoaparatu ili bežičnim blicem. Za prenos slika, Nikon adapter za bežično povezivanje mobilnih uređaja WU-1a omogućava prenos fotografija direktno sa fotoaparata na pametni uređaj. Osim toga, Nikonov bežični prijemnik WR-R10 i bežični predajnik WR-T10 pružaju podršku za daljinsko fotografisanje, omogućavajući vam da na daljinu kontrolišete ključne funkcije fotoaparata, čak i ako postoje objekti između vas i njega.

Opciona dodatna oprema

Ekskluzivne kožne trake i torbice su dostupne u klasičnoj crnoj i braon boji.

* Približna merenja se zasnivaju na CIPA smernicama.

Comments