Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Hipokampus, deo mozga u kome se čuvaju uspomene i taj deo radi sve što može kako bi se otarasio nevažnih detalja i usredsredio se na ono što je bitno. Kad smo preopterećeni, taj proces nas više ometa u dnevnom funkcionisanju (multitaskingu), jer mozak nastoji da se rastereti, kako bismo mogli efikasnije da koristimo svoju inteligenciju.
Mozak pretrpan informacijama “baguje” i ometa nas u rezonovanju i donošenju pametnih odluka, pa zato koristi razne mehanizme, kako bi očistio memoriju od nepotrebnog sadržaja. To je kao veliko spremanje – neophodno je da baciš stare i nekorišćene stvari, da bi napravila mesta novim sadržajima i utiscima, da bi raščistila mentalni prostor i zadržala duševni mir.

Uostalom, kažu naučnici, danas kada su sve informacije dostupne na klik, kad sve možemo da potražimo na internetu, uopšte i ne treba da se zamaramo pokušajem da pamtimo ono što nam nije primarno.

Ranije, u davna vremena, ljudi su morali da pamte detalje kako bi preživeli, a mozak se od toga razvijao i postao je veći, kako bi imao više mesta za dotok informacija. Ali savremena tehnologija ukida potrebu za pamćenjem detalja, a mozak sarađuje – ukida sve nepotrebno, naročito u periodima kada su u toku neki unutrašnji procesi, ili nam se dešava nešto od životne važnosti, ili imamo potrebu da usporimo i smanjimo tempo. Savremen način života je lud i brz, a mozak je prilagodljiv i pametan – ubacuje u niži stepen prenosa da nam sačuva zdravlje, energiju i živce.

Dakle, kad si zaboravna, rasejana i nerviraš se što ne funkcionišeš kao obično (kao robot), budi zahvalna svom mozgu što te sabotira u održavanju tempa i sarađuj – uspori svesno, ako treba obavesti sve oko sebe da si preopterećena i da ne mogu da računaju na tebe, a ako nešto žele od tebe i važno im je, neka te cimaju i podsećaju, umesto da očekuju da to i tebi bude važno.

Naslovna fotografija: instagram.com/cestlaviemacheriee

Brankica Milošević

Editors choice