Poslednjih četiri dana fashion week-a u Njujorku su odlična demonstracija toga šta znači raditi za velike klijente u modnoj produkciji. Ports 1961 i Calvin Klein, dve velike kompanije, iza kojih stoji armija kreativnih ljudi, pokazali su sav sjaj i bedu ovog posla. Farbanje klupa, podizanje zidova, transformacija prostora, kašnjenja, stres, koordinacija obezbeđenja, organizacija frizerskih i šminkerskih prostorija, keteringa i td. Sa druge strane, u backstage-u imate priliku da vidite kolekciju pre drugih, možda prepoznate nekog od poznatih modela ili sretnete neke od najznačajnijih dizajnera i stilista na svetu.

 Njujorške vinjete – U biblioteci

Činjenica da je Mercedes-Benz zvanični organizator fashion week-a znači da se najveći broj revija održava na prostoru koji je ova kompanija za to obezbedila – u šatorima na platou ispred Lincoln Center-a. Međutim, najznačajniji među njima ipak biraju druge prostore za održavanje svojih revija. Tako je Ports 1961 za mesto održavanja svoje revije izabrao New York Public Library. Jedna od prostorija ovog zdanja, Celest Bartos Forum, koja ima stakleni krov napravljen od svetlozelenog stakla, pretvorena je u belu kutiju. Uopšte, cela revija je izgrađena tako da nagoveštava uticaj arhitekture. Minimalistički pristup scenografije koji potpisuje Erik Chavez, te organizacija sedenja i same piste u obliku kvadrata, odlično su istakle detalje kolekcije za proleće 2012. ove kompanije. Stilistkinja Patti Wilson, jedna od najznačajnijih i najpoznatijih u svetu, još jednom je pokazala zašto se među onima sa kojima sarađuje nalaze, između ostalih, Armani, Valentino,  D&G, Moschino, Christian Lacroix, Steven Klein, Steven Miesel, Peter Lindeberg, Terry Richardson i David LaChapelle. Ova rođena Njujorčanka je besprekorni dizajn Fione Cibani upotpunila sjajnim cipelama sa visokim potpeticama, torbama i četvrtastim narukvicama. Linearnost silueta je narušavana iznenadnim detaljima i transformisana u fluidni dizajn, koji je u pokretu dobijao potpuno novu formu, krećući se zajedno sa telima modela. Boje koje dominiraju u kolekciji su narandžasta, siva, crna i bela, dok su aksesoari poput kaiševa, cipela i torbi uglavnom sa detaljima tamnozelene, ciklama i neonžute boje. Među modelima koji su privukli veliku pažnju svakako su večernje haljine čija površina izgleda kao izlomljeno staklo. I upravo je takva jedna haljina zatvorila reviju.

Fotografije sa revije možete videti u nastavku teksta.

 Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci Njujorške vinjete – U biblioteci

Tekst i fotografije: Dušan Milojević, nekada talentovani student sociologije, zahvaljujući svojoj neodgovornosti i povodljivom duhu nikada nije završio studije, već je počeo da luta po svetu kroz različite profesije i veze, završivši kao bebisiterka u Tribeci. U pauzama između čuvanja deteta po parkovima na Menhetnu i fotografisanja u backstage-u na Njujorškom fashion week-u, ponekad nešto i napiše. Obožava shopping samo kada ima dovoljno keša, a glavna dilema poslednjih meseci mu je šta bi mu Frank Sinatra rekao u slučaju “If I can NOT make it there”.

Comments