U petak uveče, 30. avgusta, Noć muzike je ispisala novu stranicu u istoriji klasične muzike, kada su na Ušću, pred više od 70.000 ljudi, nastupili Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, kao i svetska gudačka senzacija Apokaliptika. Zvuci klasične muzike, kao i jedinstveni spoj klasike i hevi metala “grmeli” su nebom nad Beogradom, dok je publika sa oduševljenjem uživala u najvećem koncertu klasične muzike svih vremena na ovim prostorima.

Noc muzike Simfonijski orkestar i Hor RTSa e1567417827555 Noć muzike na Ušću u okviru Cloud platforme: Nad Beogradom grmela klasika!

Veče je otvorio program “Top klasika” u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, kao i dečji hor Kolibri, pod dirigentskom palicom velikog maestra Bojana Suđića. Njihov specijalni gost bio je tenor Anđelo Fiore, poznati sicilijanski operski pevač, koji je svojim nastupom pobrao simpatije i višeminutne ovacije domaće publike. Delovi poznatih kompozicija u izvođenju vrsnih muzičara i solista očarali su posetioce svih generacija. Orkestru se pred kraj pridružio i Slobodan Trkulja izvevši pesmu “Nebo”, dok je teatralnost koncerta i celokupan doživljaj upotpunio grandiozan vatromet iznad Ušća uz sada već tradicionalno izvođenje Marša na Drinu.

Noc muzike Bojan Sudjic i Angelo Fiore e1567418121337 Noć muzike na Ušću u okviru Cloud platforme: Nad Beogradom grmela klasika!

Noc muzike Angelo Fiore e1567418346442 Noć muzike na Ušću u okviru Cloud platforme: Nad Beogradom grmela klasika!

Kulminacija večeri nastupila je kada su na bini “zagrmeli” momci u crnom, finski sastav Apokaliptika. Virtuozni čelisti u pratnji razigranog bubnjara podigli su atmosferu do usijanja moćnim i originalnim interpretacijama najvećih savremenih metal hitova u okviru svog programa pod nazivom “Plays Metallica by Four Cellos”. Kao globalni fenomen, Apokaliptika je priredila beogradskoj publici nezaboravan nastup i upotpunila Noć muzike koja je ove godine održana u okviru festivalske Cloud platforme.

Noc muzike Apocalyptica 2 e1567418409325 Noć muzike na Ušću u okviru Cloud platforme: Nad Beogradom grmela klasika! Noc muzike Apocalyptica e1567418420301 Noć muzike na Ušću u okviru Cloud platforme: Nad Beogradom grmela klasika!

Manifestaciju Noć muzike, koja je i ove godine bila besplatna i slobodna za sve posetioce, podržali su Ministarstvo pravde, Grad Beograd i CEBEF.

Comments