Ove nedelje, nakon uskršnjih praznika, probudila sam se nešto lošijeg raspoloženja nego inače. Jednostavno mi nije bio dan. Sigurno vam je poznat taj osećaj. Možda je stres od trenutne situacije i izolacije učinio svoje, ili prosto boravak u kući i rad u kući, kao i dnevne rutine počinju da budu sve dosadnije i teže za održavanje. Pretpostavljam da je to glavni razlog zašto sada sve učestalije imam one dane kada nisam raspoložena. Zato, pripisaću osećaj snuždenosti celokupnoj situaciji. Sada se sigurno pitate kako da se oslobodite osećaja snuždenosti?

Kada kažem osećaj snuždenosti mislim na osećaj određenog prezasićenja, anksioznost, isključenost ili prosto osećaj da ne radite ništa korisno. Verujem da je svaka od vas imala ovakve momente tokom izolacije. Međutim, uvek postoji način da preokrenete svoje negativno raspoloženje u nešto dobro. Jer ipak, loš dan ne mora da bude toliko loš, osim ako vi same ne dozvolite da to tako bude. Iako deluje da je to lakše reći nego učiniti, ovih nekoliko načina gotovo sam sigurna da će vam pomoći da se osećate bolje i oslobodite osećaja snuždenosti!

Zamislite svoje srećno mesto

Možda trenutno deluje besmisleno ovako nešto činiti, ali ako probate, uverićete se da pomaže! Ako postoji neko mesto koje vas zaista čini srećnom ili vam jednostavno popravi raspoloženje, zamislite ga. Možda će to biti neka plaža ili lokacija za putovanje koju posetite s vremena na vreme. Zatvaranje očiju i zamišljanje takvog mesta će pomoći, a isto tako možete da rekreirate takvo mesto što je više moguće u udobnosti svog doma. Možete provoditi vreme na terasi, sedite kraj otvorenog prozora i čitajte svoju omiljenu knjigu ili slušajte muziku koja vas podseća na savršeni odmor ili putovanje. Takođe, evociranje uspomena koje vas usrećuju će imati taj umirujući efekat na vaše raspoloženje. 

Probajte jogu ili vežbe disanja

Sve što će vam skrenuti misli i fokusirati ih na vaše telo će pomoći da preuzmete ponovo kontrolu nad sobom i svojim raspoloženjem. Pomeranje tela, generalno, može da pomogne da se fokusirate na određeni pokret ili disanje, čime ćete biti opušteni i samim tim smireni. Da, i trening je odlična opcija! Pokušajte da naučite jogu ili da vežbate kad god osećate da ste pod stresom, trudeći se da se fokusirate na uzimanje dubokog daha sa svakim pokretom (govorite sebi udahni i izdahni kako biste zadržale fokus). A uvek možete probati i rad na kontroli disanja, kada prosto osećate da u tom trenutku nemate volju za treniranje. Vežbe disanja će pomoći u nalaženju unutrašnjeg mira – dobar način da se oslobodite bilo kakvog stresa i napetosti koji možete praktikovati u bilo kom trenutku.

Napravite svoju plejlistu za bolje raspoloženje

Pesme koje obožavate da slušate i koje vas uvek podstaknu na bolje razmišljanje i raspoloženje, ili vam stvore potrebu da zaigrate, neka se nađu na listi pesama za “popravku” raspoloženja! Ja obožavam da pustim neke brže strane pesme, koje u meni bude osećaj razigranosti, a isto tako volim da se opredelim i za miks opuštajuće muzike. Stoga, kada god osetite da vam je potrebno ovako nešto – slušalice u uši i uživajte u muzici bilo da se prisećate uspomena na koje vas neka određena pesma podseća, igrate ispred ogledala ili po dnevnoj sobi.

Comments