5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Nova društvena mreža: So.cl

Nova društvena mreža: So.cl

Pre desetak dana Microsoft je u tišini lansirao eksperimentalnu društvenu mrežu po imenu So.cl koja, po njihovim rečima, predstavlja “kombinaciju ne tako uspešnog Google+ i u Americi dobro prihvaćene mreže Storify”.

Slika147 Nova društvena mreža: So.cl

Ono što svako može da zapazi: So.cl je više miks svih popularnih društvenih mreža, nego novina

Šta je So.cl?

Ovaj servis je zamišljen kao mesto na kome se ne gubi vreme, već se nalaze korisne informacije. Nešto kao Pinterest za intelektualnu elitu i Google+ za hipstere. Iz kompanije su odmah naglasili da se ne radi o Facebookovom rivalu.

Microsoft nije želeo da diže prašinu, niti da mnogo priča o novom mestu za druženje, verovatno poučen iskustvom sa Google+. Sve što su istakli jeste da se radi o “novom istraživačkom projektu koji je usredsređen na učenje među mladim ljudima i da će svakako pomoći studentima da pronađu sadržaje prilikom istraživanja određene teme”.

Takoreći, korisnici traže informacije o nečemu, zatim imaju mogućnost da najbolje rezultate – što fotke, što tekstove ili snimke – spoje i imaju na jednom mestu. Zato je So.cl prvenstveno namenjen studentima.

Kako radi?

Najpre se korisnik uloguje putem Facebook ili Windows Live profila. Zatim može izabrati polja interesovanja, kao što je to slučaj na Pinterestu, i takvi sadržaji ubuduće će se pojavljivati na njegovom news feedu. Korisnik zatim može komentarisati, deliti nečiju pretragu ili dodavati linkove.

Pretraga na So.cl identična je kao na Googleu; kada ukucaš pojam, možeš izabrati filtere i tako posebno pregledati fotografije, sajtove, video-snimke ili ljude na mreži.

Na primer, studentkinja novinarstva želi da sakupi što više sadržaja za intervju. Osim vrednosti postovanja i deljenja sadržaja za nju, ova društvena mreža ne može da ponudi nešto više. Kada se govori o deljenju sadržaja na mrežama, ljudi imaju potrebu da kopiraju fotografije ili inspirativne poruke da bi njihovi prijatelji to mogli da vide. Ovde je ta vrednost izgubljena u pretraživanju.

Pojmovi koje pretražujete biće vidljivi ostalim korisnicima, tako da ukoliko rešite da koristite ovu mrežu, ne bi bilo loše da zapamtite da ste joj se pridružili. U suprotnom, crvenećete zbog nekih svojih pretraga. Tako da vam toplo savetujem da odmah pri registrovanju na So.cl isključite vidljivost pretraga.

Slika2 Nova društvena mreža: So.cl

Najveća novina je opcija “video parties”

Šta je tu novo?

Ako govorimo o novim vrednostima koje So.cl donosi, nećemo imati mnogo toga da kažemo. Agregacija sadržaja koji se pretražuje zvuči zanimljivo, ali sve ostalo je već viđeno na drugim društvenim mrežama; postuje se, komentariše, taguje, lajkuje, šeruje… Nova kategorija je “riff” koji je zapravo novo prenošenje objavljenog sadržaja, odnosno re-share ili retweet.

Još jedna novina je nešto što se zove “video parties” ili video-lista sa prostorom za ćaskanje, nešto kao plejlista na Youtubeu.

Neki eksperti za društvene mreže ne prognoziraju mejnstrim budućnost ovoj mreži. U najboljem slučaju, kažu, doživeće slavu Pinteresta, i to samo pod uslovom da se dogode veće promene u dizajnu i interfejsu. Ističu, pre svega, da je interfejs konfuzan. Microsoft još uvek nema u planu kreiranje mobilne aplikacije, a složićete se, to bi bilo daleko zanimljivije za korišćenje So.cl-a.


Martina Anđelković pola dana živi stvaran život, a pola provodi na društvenim mrežama. Autorka i voditeljka fiktivnog kulinarskog show-a, fejk plavuša i deda Pajina unuka.

Editors choice