Voliš usku odeću pripijenu uz telo? Za nekoliko godina će tvoje omiljene majice i pantalone možda postati još uže, jer ćeš ih nanositi sprejom na sebe.

Imperijalni koledž iz Londona i kompanija Fabrican razvili su tečnu smešu koja omogućava nanošenje odeće sprejom. Kada se sprej osuši, ostaje tanak sloj odeće koji se može skinuti, oprati i kasnije ponovo obući.

“Kada sam započeo ovaj projekat, želeo sam da stvorim futuristički, brzi i udobni materijal bez šavova” – kaže Manel Tores, španski modni dizajner. Tores je sarađivao sa Polom Lakemom, profesorom tehnologije čestica sa Imperijalnog koledža da bi napravio ovu vrstu tkanine.

“Tokom razvoja ove tkanine, vratio sam se principima najranijih tekstila, poput filca, koji su takođe pravljeni povezivanjem vlakana bez tkanja ili šivenja” – priča Tores.

Odeća proizvedena ovim novim sprejom biće prikazana sledeće nedelje na modnoj reviji na Imperijalnom koledžu.

odecaizspreja Odeća iz spreja

Tkanina iz spreja sastoji se od kratkih vlakana u kombinaciji sa polimerima i rastvaračem koji tkaninu drži u tečnom stanju. Rastvarač isparava kada sprej dodirne površinu tela. Tkanina se formira unakrsnim povezivanjem vlakana, koja prianjaju međusobno i tako stvaraju odevni predmet. Odeća iz spreja je vrlo prilagodljiva, a može se i proizvoditi u mnogo boja i koristiti različite tipove vlakana – od prirodnih do sintetičkih. Sama tekstura tkanine menja se u zavisnosti od tipa materijala (vune, lana ili akrilika) i toga u kakvim je slojevima sprej nanošen na telo.

Kompanija Fabrican kaže da ova tehnologija neće pronaći svoju primenu isključivo u modi, već i u medicini, gde se može koristiti za nanošenje zavoja na kožu bez iritiranja rane.

Odeća iz spreja je još uvek u fazi prototipa i preostalo je da se reši još nekoliko problema (npr. jak miris rastvarača oko tkanine). Procenjuje se da će do komercijalne upotrebe biti potrebno najmanje još nekoliko godina.

Izvor fotografija: unsplash.com

Comments