Webiz je sinonim za održavanje vrhunskih konferencija i propratnih edukativnih događaja već punih 9 godina.

Prošlog novembra, usled novonastalih okolnosti, Webiz je otpočeo sa online organizacijom konferencije i pokazao da događaj ovog tipa može biti uspešno prilagođen novom formatu.

Ove godine, Webiz je nastavio u smeru inovacija i 8. i 9. aprila održao produkcijski unapređeniju konferenciju putem live video streama, koja je okupila više od 40 govornika sa domaće i internacionalne scene. U vremenu u kojem je izazov organizovati konferenciju bilo kog formata, Webiz pravi event revoluciju i svim gledaocima pruža jedinstveno 3D studijsko iskustvo svetskog kalibra!

Tehnološki startapi su ključ budućeg ekonomskog razvoja Srbije, naša šansa da uhvatimo korak sa najrazvijenijim zemljama sveta i zato se njihovom razvoju mora pristupiti strateški, neki su od glavnih zaključaka održanih panela, koji su obeležili dvodnevnu Webiz virtuelnu konferenciju.

Panel Influenseri i mali biznisi e1618238974252 Održana druga po redu Webiz virtuelna konferencija u Srbiji

Konferenciju su otvorili Nebojša Đurđević, generalni direktor Inicijative “Digitalna Srbija” i Stephan Kuester, predstavnik istraživačke organizacije Startup Genome, sa sedištem u Silicijumskoj dolini, kao i predstavnici Radne grupe koja od nedavno priprema prvu nacionalnu Strategiju razvoja startap ekosistema — Zoran Vasiljev, CEO Centili grupe, Tanja Kuzman Senior Manager for Startups and Corporate Innovation kompanije PwC Serbia i Jan Kobler, Managing Partner, South Central Ventures.

Stephan Kuester je naglasio da ima mnogo prostora za dalje napredovanje, pogotovo kada je reč o izvorima finansiranja za startape u ranoj fazi razvoja i lokalnoj povezanosti osnivača sa osnivačima, investitorima i ekspertima, te razmeni informacija među njima — gde se kotiramo ispod svetskog proseka.
“Uspeh svakog startap ekosistema će zavisiti od broja startapa, preduzetnika i kompanija, ali i od poverenja koje ekosistem ima da privuče investicije i zadrži kvalitetan kadar”, izjavio je Zoran dok je Tanja istakla da ključna stvar koja nedostaje našem ekosistemu je povezanost, tj. komunikacija između osnivača, eksperata i svih drugih učesnika.

Pored inovacija i startapa, na Webiz konferenciji bilo je dosta reči o ženskom preduzetništvu, većoj uključenosti žena u hi-tech industriju i edukativnim platformama koje mogu doprineti ovom cilju.

“U 2020. godini je samo 2,3% investiranog novca uloženo u startape koje vode žene, iako je povrat investicije od ovakvih startapa dvostruko veći u poređenju sa onima koje vode muškarci”, ovaj podatak iznela je Biljana Ždrale, CEO startapa Boostowski. Gaia Montelatici, suosnivač i generalni direktor investicionog fonda Studio X Ventures, smatra da će se ova situacija promeniti kada više žena bude u položaju donosioca odluka, ali i kada žene budu dovoljno osnažene i kada shvate da uspeh ne mora doći iz prvog puta. Jelena Bratić, Services Lead Multy-Country kompanije Microsoft, kao veliku šansu za prekvalifikaciju žena srednjih godina vidi nove digitalne veštine i IT tehonologiju, koje je moguće savladati i putem kurseva.

Panel Kako do prvog jednoroga u Srbiji e1618238999850 Održana druga po redu Webiz virtuelna konferencija u Srbiji

Na temu inovacija unutar kompanija, govorili su Ljubiša Egelja, Marketing Director, OTP banke Srbija, Maja Perović, CMO startap kompanije IPification, Aleksandar Gligorijević, Marketing Director kompanije TeleGroup i Olja Milanović, Account Manager u Webiz-u.

Odlučno okretanje ka inovacijama će najbrže pojednostaviti proizvode i usluge i omogućiti bolje iskustvo korisnicima. Kompanije treba da uspostave sistem i da stimulišu zaposlene da aktivno iznose ideje za unapređenja, a dodatno i da iskoriste potencijal startap ekosistema.”, izjavio je Ljubiša.

Na konferenciji govorilo se i na temu kako mali biznisi mogu da na pravi način iskoriste influenser marketing, a u cilju izgradnje uspešnog brenda. Praktične savete dali su marketing eksperti, vodeći influenseri i kreatori autentičnog sadržaja na digitalnim platformama: Branislava Antović, Founder & Editor-in-Chief, Brana’s Divine World, Aleksandra Bezmarević, Social Media Expert agencije Dream Maker, Nikola Stanišič, Founder & CEO brenda Šumska tajna i Nenad Milić, Executive Director, IAB Serbia.

Webiz tim već planira naredni događaj koji će biti uživo organizovan u vidu Festivala, a koji će ispratiti sve najaktuelnije teme iz sveta biznisa, IT-a i inovacija. Sigurni smo da će i ovaj događaj biti vredan pažnje i da će networking postati ponovo zaštitni znak Webiz-a.

Prijavite se za Webiz newsletter kako biste bili u toku sa svim Webiz novitetima!

Panel Strategija razvoja startap ekosistema e1618239033104 Održana druga po redu Webiz virtuelna konferencija u Srbiji
Comments