Na nedavno održanom #LindexFashionTalk panelu, vodeća tema bila je održivost mode. Ovo nije prvi put da se o tome javno govori, ali definitivno jeste jedan od prvih puta da se o tome javno govori – u našoj zemlji. Održivost kao nova obaveza mode odavno “muči” svetske dizajnere i brednove, a zabrinutost zbog toga što je modna industrija druga po veličini industrija koja zagađuje planetu (prva je industrija ulja) širi se neverovatnom brzinom i samim tim dotiče sve nas.

Neki će reći da održivost i moda ne mogu da idu ruku pod ruku – održivost se temelji na očuvanju, dok moda, diktirajući trendove, sve brže i brže “izbacuje” nove komade koje trendseteri jednostavno moraju da imaju. Ovo znači da se odeća danas kupuje samo da bi se kupovala, a ne zato što nam je zaista potrebna. Razmisli i sama – koliko imaš stvari koje su toliko iznošene da im je potrebna zamena, a koliko imaš stvari koje si impulsivno kupila čisto da bi osvežila garderober? Pre nego što počneš da negoduješ, naglasiću: niko ne očekuje od bilo koga da prestane da kupuje, samo se očekuje i preporučuje da svi globalno počnemo da kupujemo odgovornije i više u skladu sa ekološkim trendovima, ako baš moram da upotrebim reč “trend”.

Generalno, ekologija je u novije doba izuzetno važna, a o očuvanju planete se govori više nego ikada i to zaista nije bezrazložno – očigledno! A ako se ekologija bavi očuvanjem u globalu, naravno da će predmet njenog interesovanja postati i modna industrija kao tako veliki zagađivač. U čemu je problem? Proizvodnja odeće iziskuje mnogo prirodnih resursa, a kada bismo sa “brze” mode prešli na onu “sporu” i održivu, već bismo učinili uslugu planeti. Nisi ni svesna koliko se tekstilnog otpada proizvede na godišnjem nivou! Osim toga, problematično je i korišćenje opasnih hemikalija u proizvodnji obuće i odeće, a etikete o sastavu materijala niko ni ne čita. Tu je i jako ozbiljan problem eksploatacije radnika koji istu tu odeću proizvode što, priznaćeš, nije nimalo društveno odgovorno. Sve ovo jesu ozbiljne zamerke za današnju modnu industriju zbog čega su mnoga imena modne scene odlučila da okrenu novi list i ozbiljno se posvete održivosti kao budućnosti mode.

lindex 3 Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Iskreno, ni meni održivost mode isprva nije bila toliko jasna, zapravo, nije mi bilo jasno kako ja jedna mogu da doprinesem toj promeni nabolje. Međutim, shvatila sam da je mnogo “malih” pojedinaca koji baš kao i ja kreću od sebe i svojim primerom, polako i možda ne toliko primetno, ipak doprinose oživljavanju spore mode. Birajući kvalitetne i trajne materijale poput organskog pamuka, klasične komade koje uz malo mašte i odgovarajućih aksesoara možeš da nosiš iznova i iznova na nove načine, daješ svoj doprinos, verovala ili ne. Ovo znači da nećeš biti tipičan konzument mode, već ćeš, kupujući kvalitetno, kupovati manje, promišljenije i odgovornije.

Na već spomenutom Lindex Fashion Talk panelu, žene (moderator panela, voditeljka Marija Veljković i učesnice panela, voditeljka Kristina Radenković, stilistkinja Kristina Bekvalac i influenserke Tijana Milovanović, Doris Galijašević i Tatjana Stojanovski) su se usaglasile da je Lindex odličan primer kako jedan brend može da zadrži ono najbolje od mode (atraktivne, unikatne dezene, moderne krojeve koje odgovaraju svakom tipu figure, komade koji čine da se osećamo samouvereno lepo u svojoj koži), dok istovremeno vodi računa o održivosti – 96% pamuka koji se koristi iz obnovljivih je izvora, 55% odevnih komada Lindex asortimana su napravljeni od obnovljivih materijala, dok je je garderoba od pamuka za decu napravljena od 100% organskog pamuka i kao takva ne izaziva baš nikakve iritacije čak ni na osetljivoj koži.

lindex 1 Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Transparentno poslovanje je ključ našeg uspeha i zasnovano je na tri oblasti delovanja – osnaživanju žena, preduzimanju akcija za očuvanje prirode i poštovanju ljudskih prava. Sve što radimo u Lindex-u, radimo za žene, ali i za buduće generacije koje dolaze pridržavajući se osnovnih principa održivog razvoja. Kako bismo smanjili štetni uticaj proizvodnje, mi radimo na povećanju upotrebe biorazgradivih materijala. Tako smo upotrebili plastiku za izradu recikliranog poliestera, koji koristimo za modne detalje na našim haljinama i delovima nakita. Na taj način smo reciklirali 16 miliona PET boca”, ističe sam brend.

lindex 8 Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Osim što brine o budućnosti mode i samim tim i planete, Lindex ima još jednu divnu viziju, a to je inspirisanje i osnaživanje žena širom sveta. U Lindex kolekcijama uvek možeš pronaći klasične, ali izuzetno lepe komade kvalitetnih, prijatnih materijala dok su krojevi istovremeno takvi da pristaju baš svakoj građi. Možeš ih nositi u različitim kombinacijama i na različite načine, istovremeno čineći svoj garderober održivim. Zahvaljujući svemu ovome, žene se osećaju zadovoljno i sigurno u sebe – što ih čini još lepšim!

Učesnice panela su naročito pohvalile najnoviju Lindex kolekciju koju su okarakterisale kao lepršavu, romantičnu, nežnu, ženstvenu, sa neodoljivim morskim vajbom – fantastičan miks dezena i boja u duhu leta! 

lindex 2 Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Održivost kao takva možda jeste toliko veća od tebe, na prvi pogled neuhvatljiva i nedostižna, ali to ne znači da ne možeš da uradiš ništa. Možeš da kreneš malim koracima i da već u sledećoj kupovini staneš i razmisliš šta ti je zaista potrebno i prednost daš prirodnom, kvalitetnom i trajnijem. Uspori svoju modu. Toliko možeš.

Za informacije o aktuelnoj ponudi Lindexa u Srbiji, prati Lindex FB stranicu: facebook.com/LindexSrbija, Instagram nalog: Lindexsrbija kao i lindex.rs online shop.

Ivana

Comments