Odugovlačenje je zamka u kojoj se produžava frustracija – znate da nešto treba da uradite i završite i to vam stoji u svesti i opterećuje vas, dok istovremeno pokušavate da se rasteretite radeći nešto drugo, što vam je zanimljivije i zabavnije. I pritom govorite sebi „dosta, prestani sa odugovlačenjem, ustani, završi s tim već jednom“. Jasno doživljavate unutrašnji sukob, dok ga istovremeno potiskujete. Nervirate sami sebe i ne znate kako da prestanete – odugovlačenje je igra koju već predugo igrate sami sa sobom, a kritika (i sav mogući negativni samogovor) koju upućujete sebi, uopšte ne radi.

Kako da prevaziđete odugovlačenje i prekinete ovu napornu igru? Poštujte svog unutrašnjeg hedonistu i pružite mu izazov – pronađite načine da zadatak sa kojim odugovlačite, učinite zabavnijim.

Odugovlačite sa plaćanjem računa? Da, to je dosadan zadatak, a osim toga ježite se od svih tih poskupljenja i dažbina. Pokušajte sa igrom smanjivanja računa. Možda možete smanjiti troškove za struju, vodu, grejanje? Neka vam izazov bude ušteda novca. Stavite rashode na papir i postavite cilj u vidu nagrade – smislite na šta ćete potrošiti ušteđeni novac, to će vas motivisati da povedete računa o potrošnji. Uopšte, štednja može biti nagrađujuća igra, koja će vam se isplatiti.

Treba da napišete izveštaj i odugovlačenje vam služi da pobegnete od dosadnog prelistavanja članaka i pregledanja tabela. Kako ovaj posao može biti zabavniji i izazovniji? Pokušajte da intervjuišete ljude i u svom izveštaju rezimirate razgovore koje ste vodili.

Odugovlačite sa procenom nečijeg rada, jer ne želite da nekome date negativnu ocenu? Iskoristite pauzu za ručak da sa tom osobom prošetate po obližnjem parku i obavite neprijatan razgovor u drugačijem okruženju. Izlaženje van okvira kancelarije može vam pružiti neposredniji kontakt, a u nezvaničnom razgovoru možete razgovarati o motivima i uzrocima i lakše pronaći kompromis, koji će biti koristan i za vašu firmu i za zaposlenog.

Pročitajte i ovo: Veštine samorazvoja – kako da održite svoju odgovornost na nivou

Podelite svaki dosadan posao na segmente – podesite tajmer na 20 minuta i pokušajte da uradite što više možete za to vreme. Zatim dajte sebi pet minuta pauze i za to vreme radite nešto zabavno i opuštajuće – pustite muziku, izađite napolje, odigrajte igricu na telefonu, ili, ako ste kod kuće, poigrajte se sa kućnim ljubimcem, istuširajte se, izmasirajte stopala…

Odvojte malo novca na stranu i ako obavite posao na vreme, kupite sebi nešto. Ako ne uspete, dajte novac nekome, ili ga uplatite na račun neke organizacije koju ne volite i čiji rad ne podržavate. Još bolje, dajte osobi od poverenja taj novac i zamolite je da vam uruči nagradu, ako je zaslužite, ili da uputi taj novac tamo gde ne želite da ode, ako ne uspete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🕊 (@viktoriya__speshilova)

Udružite se sa prijateljem i zajedno pobedite odugovlačenje – kladite se ko će prvi obaviti neki zadatak koji ne voli da radi (neka dužina zadataka bude približna, da bi takmičenje bilo fer).

Napravite listu svih malih usputnih zadataka i kada završite sa svakim od njih, precrtajte ga sa liste. U praksi, ova mala igra se pokazala kao prilično motivišuća, za veliki broj ljudi.

Zamislite dobrobiti koje ćete imati ako prevaziđete odugovlačenje i obavite određeni zadatak. „Skinućete sa leđa“ šefa, ili partnera i imaćete vremena da radite zabavne stvari, bez frustracije i osećanja krivice. Zamislite osećaj rasterećenja i olakšanja, a ako vam zamisao nije dovoljna, potkrepite je materijalnim „dokazima“. Pronađite fotografije koje simbolizuju vaše osećanje olakšanja i rasterećenja i držite ih tamo gde ćete ih često gledati (na desktop, na frižider, fioku na radnom stolu…).

Možda nećete trajno pobediti odugovlačenje i uvek će biti situacija sa kojima ćete se boriti – neki zadaci su grozni i dosadni i naporni, ali prosto ih morate obaviti, zato se češće trudite da kažete sebi zašto je to dobro za vas i obećajte sebi nagrade, radije nego da sebe grdite i kritikujete.

Pročitajte i ovo: Zašto sami sebe saplićete i kako da prestanete

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments