Postoji dugačak spisak stvari o kojima naši roditelji uopšte nisu morali da brinu, jer se živelo drugačije. Sa manje pravila i manje straha, opuštenije i rasterećenije. Nije bilo mobilnih telefona i roditelji nisu mogli u svakom trenutku da pozovu dete – ako je negde otišlo, pa vratiće se kad se vrati, niko nije pretpostavljao najgore. Vozili smo ponike ne samo bez kacige, nego i bez ruku i bez kočnica i u tandemu – jedan stoji na sredini i upravlja, drugi sedi na sedištu i okreće pedale. Danas ima beskonačno mnogo stvari koje roditelji ne smeju da rade ili moraju da rade, da bi ispunili bezbedonosne standarde. Da li to danas uopšte nije bezbedno biti dete, ili je mnogo teže biti roditelj, ili smo svi kolektivno nešto utripovali. Jer, kako smo pobogu, mi rođeni u prošlom veku, uopšte preživeli izazove detinjstva?

U nekim zemljama zabranjeno je da deca budu napolju bez pratnje odraslih – razumljivo, svakakvog sveta ima, kriminal cveta, otmice se dešavaju, pedofilija i trgovina organima i ostali užasi. Ali mi smo po čitave letnje dane do duboko u mrak provodili po dvorištima zgrada, okolnih vrtića i škola, po parkovima i ulicama, u igri sa drugom decom i bez ikakvog nadzora i bojazni. Išli smo kućama kad nas pozovu s prozora, ili kad ogladnimo.
Danas je situacija malo drugačija. Ni u najbližem susedstvu, deca se ne okupljaju da bi se igrala napolju. Kad nisu na internetu, onda su na treninzima, kad se druže, deca dolaze kod njih (dovoze ih roditelji) ili ih mi vozimo u goste.

hugues de buyer mimeure 350387 unsplash Ograničenja koje roditeljstvo u prošlom veku nije poznavalo

Jedan roditeljski par u Americi, nedavno se našao u situaciji da odgovara jer je praktikovao “slobodno roditeljstvo” – optuženi su za zanemarivanje deteta, zato što su dopustili desetogodišnjem sinu i šestogodišnjoj ćerci da sami dođu pešice do kuće iz parka, udaljenog kilometar ipo, u subotu popodne.

Jedna majka sa Floride, uhapšena je jer je dopustila svojoj deci u uzrastu od šest, sedam i osam godina, da se sama igraju u parku, a jedna mama iz Australije provela je noć u zatvoru jer je dopustila devetogodišnjoj ćerci da se igra u parku kraj kuće dok je ona bila na poslu.

Comments