Ono što učimo u školi obično se odnosi na opštu kulturu, možda buduću profesiju, ali, kada završimo sa školovanjem i postanemo lekar, novinar ili ekonomista, kada dođemo u neke ozbiljne godine, jesmo li obučeni za život? Džaba sve znanje ovog sveta ako ne umemo da se snađemo u svakodnevnim problemima, stresnim situacijama, dilemama… Ko će nas tome naučiti? Da budemo dobar roditelj, dobar prijatelj i partner, i najvažnije – dobar čovek? Ne brinite, za to se kvalifikovao najbolji učitelj – život!

Uvek budite iskreni prema sebi i drugima!

Iskrenost, kažu, najbolja je vrlina, čak i ako podrazumeva veliki rizik. Budite iskreni prema sebi, prihvatite sebe onakve kakvi jeste, priznajte greške, budite fer. Uradite tako i sa drugima. Budite tolerantni, stavite se u tuđi položaj, trudite se da razumete. Budite osoba koja može da korača uspravno, visoko podignute glave!

Ocene i nagrade nisu sve!

Naravno, lepo je biti nagrađen i hvaljen. Ali, ne živite samo zbog toga! Imajte i društveni život, a svoje znanje i naporan rad čuvajte i negujte i u drugim situacijama i uvek, trudite se da to što znate i umete upotrebite da biste pomogli i drugima koji nisu tako uspešni kao vi.

Radite ono što volite!

Vremena danas jesu teška, ali nemojte gledati samo materijalne stvari. Postoje poslovi koji su dobro plaćeni, ali da li ćete biti srećni radeći ga? Najveći deo života provodite na radnom mestu, trudite se da radite ono što volite, štaviše, borite se da bude tako! Svako je zaslužio da bude srećan. S druge strane, ako se ističete u tome što radite, moći ćete da napredujete i obezbedite sebi i svojoj porodici sve što je potrebno.

Ne plašite se da ćete ispasti glupi!

Ljudi obično ne postavljaju pitanja jer se plaše da će ispasti glupi. Zlatno pravilo – niko ne zna sve! A vi ćete samo još gluplje izgledati ako niste spremni da pitate, čak i ako je nešto sasvim očigledno. A i znate kako se kaže – ko pita, ne skita!

slika 1. Ono čemu nas uči život

Jednostavna pravila...

Klonite se duga!

Ovo će vam svakako koristiti u životu, pogotovo ako ste počeli da radite i samostalno zarađujete. Ne trošite više nego što zarađujete! Nemojte da vas mame banke i reklame o jeftinim i povoljnim kreditima. Imajte prioritete u životu. A kupovina najnovijih kola, samo zato što vam se sviđaju, izgledaju moćno a pritom vam nisu potrebna jer već imate jedan pristojan auto, nije jedan od njih.

Niko vam ništa neće dati na tanjiru!

Bitno je da znate, niko vama ništa ne duguje i nećete dobiti sve na tanjiru. Morate da radite i da se trudite da biste postigli ono što želite.

Negujte prijateljstvo za ceo život!

Vrednost prijateljstva je najvažnija životna lekcija i to nije kliše. Pravi prijatelji su uvek tu kada vam je potrebno, pomagaće vam kada je teško, radovaće se sa vama kada ste i vi srećni. Dobre prijatelje je teško pronaći, zato, čuvajte ono što imate!

Uvek očekujte neočekivano!

Stvari krenu naopako. Život retko kad teče glatko. Planirajte vi, ali budite spremni i na plan B, na to da se uvek može desiti nešto iznenadno što će vas poremetiti. Ipak, valjda je u tome i čar…

slika 213 Ono čemu nas uči život

Sve što možemo reći o životu je... Uživajte u njemu!

Zato, živite i uživajte i uvek se trudite da budete srećni. Samo vaš osmeh je dokaz da je ono što radite ispravno.

Izvori fotografija: en.wikipedia.org, bukge.com, sarpal.wordpress.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments