U poslednje vreme primetan je trend obraćanja puno pažnje na ishranu. Kako nam se bliži lepše vreme, svi se trudimo više nego obično, pošto želimo da uz prve zrake sunca zasijamo u našem najboljem izdanju.

Ali šta se desi kada stvari izmaknu kontroli, kada žitarice, mahunarke, salate i voće postanu naša opsesija? Kada samo razmišljamo o tome šta ćemo sledeće pojesti. Kada se osećamo loše kada ne ispoštujemo planirani tok ishrane u toku dana. Kada ne uživamo u svakom zalogaju, nego brojimo kalorije.

i20love20junk20food Ortoreksija

Reč ortoreksija je nastala iz grčke riječi orthos, što znači ispravan, i orexis, što znači apetit.

Ortoreksičari pre svega žele da se osećaju zdravo, prirodno i lagodno u svojoj koži, mada ova bolest često vodi u brz gubitak kilograma i ujedno mišićne mase. U medijima nas često kljukaju savetima da izbacimo čas masti, onda meso, pa nekada čak i voće, koje kažu ima puno šećera. Šta se dešava kada neko posluša ove beskorisne savete ili još gore izbaci sve odjednom iz ishrane? Tada, nastaje ortoreksija.

Vegetables Healthy Food Ortoreksija

Steven Bratman je 1997. definisao ovaj poremećaj, ali danas je broj obolelih znatno povećan, s obzirom na trend mršavosti, zategnutosti, mišićavosti i slično. Bratman je sastavio ovaj mali test, uz pomoć koga brzo i lako možete proveriti da li ste i vi žrtva ortoreksije ili neko vama poznat pati od ove bolesti.

1.       Da li osećate krivicu kada jedete nezdravu hranu?

2.       Da li se osećate zadovoljnije sobom ako jedete isključivo zdravu hranu?

3.       Da li ste se zbog toga odrekli omiljenih specijaliteta?

4.       Da li stalno izbacujete neku namirnicu sa menija?

5.       Da li vam društvo ponekada zamera na previše zdravoj ishrani?

6.       Da li se osećate pod kontrolom dok se zdravo hranite?

7.       Da li razmišljate o hrani duže od 3h dnevno?

8.       Da li planirate svoje obroke više dana unapred?

9.       Da li su vam kalorije bitnije od uživanja u jelu?

10.   Da li ste primetili poboljšanje u svom životu od kada ste na novom režimu ishrane?

Ako ste odgovorili da na više od 4 pitanja onda ste u velikoj opasnosti od ortoreksije, ako je već nemate. Obratite pažnju da je mera u svemu najbitnija. Neće vas ubiti veliko pakovanje krompirića u Meku, ali ako ih jedete svaki dan, onda će to preći u prejedanje i neće doneti ništa dobro. Ako povremeno držite dijetu i zdravo se hranite, to ne znači da treba da prestanete s tim i počnete da stalno žderete u Meku kako ne biste dobili ortoreksiju. Samo imajte meru, kako u svemu u životi, tako i u ishrani i sve će biti baš kako treba.


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Ispunjava je pisanje i blogovanje, zanimljiva joj je twitosfera i upoznavanje novih ljudi. Živi za putovanja, skijanja, modu, umetnost i uskusnu hranu. Omiljeni citat: “Per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments