Period u kome pljušte unapređenja može da izazove niz reakacija – od euforije, kada je reč o onima koji su u izvlačenju bili srećne ruke, preko gorkog ukusa u ustima onih koji su ovog puta izostavljeni. Ukoliko ste se našli u drugoj grupi, ovakva odluka može da vas obeshrabri i zbuni kada je reč o vašim daljim planovima. Pre nego što razloge počnete da tražite u svojoj okolini, pokušajte najpre da se usmerite na sebe i analizirate moguće razloge:

1. Novi ste u firmi – Ukoliko niste proveli dovoljno vremena u firmi, nadređeni ne mogu u potpunosti da ocene vas i vaš rad. Za dokazivanje je potrebna i strpljivost.

2. Postoji raspored unapređenja – Moguće je da vaša kompanija ima precizan i unapred određen pristup unapređenjima. Pokušajte da se raspitate i saznate o kakvom je planu reč, kako biste pripremili odgovarajuću strategiju.

3. Ne preuzimate nova zaduženja – Ukoliko stagnirate i obavljate iste zadatke ne trudeći se da pokažete želju za većom odgovornošću, pretpostavljeni može da pomisli da je vaša trenutna pozicija odgovarajuća za posao koji radite. Pokažite da želite da se razvijate i napredujete i dobrovoljno se prijavite za neki zadatak koji nije nužno u opisu vašeg radnog mesta.

4. Pretpostavljeni se ne zalaže za vas – Uzevši u obzir da nadređeni sa vama provodi dosta vremena i upućen je u vaš rad, njegova preporuka ima veliku ulogu u procesu odlučivanja o unapređenju. Zbog toga negativno mišljenje može da vas zaustavi u napredovanju i oteža vaše napore. Ako se nalazite u takvoj situaciji, pokušajte da prevaziđete problem poslovnim uspesima koji će biti vaša preporuka.

5. Ne ističete se – Ponekad rad nije dovoljan da biste bili primećeni i potrebno je da izveštavate o svojim dostignućima i pokažete zašto su vaši rezultati bitni za kompaniju. Jedan od načina jeste i da učestvujete u organizaciji poslovnih događaja.

6. Niste ispunili očekivanja – Možda u poslednje vreme niste bili uspešni kao što inače jeste ili niste ispunili kratkoročne ciljeve koje vam je nadređeni odredio. Imajte na umu i da nisu jedino važni rezultati. Razmislite da li bi trebalo da poradite na tome da budete bolji timski igrač ili da bolje primate kritiku. Razgovarajte sa nadređenim o stvarima koje bi trebalo da popravite i proveravajte svoj napredak.

team player Osam razloga zašto niste unapređeni

Bitno je da postignete dobre rezultate, ali i da budete deo tima

7. Niste tražili unapređenje – Ne uzdajte se u pretpostavku da će vaš rad, iako odličan, biti prepoznat i nagrađen. Počnite o tome da razgovarate sa pretpostavljenim, kako bi mogao na vreme da oformi mišljenje. Trudite se da ne budete suviše direktni ni napadni, ali ne izbegavajte temu i pokušajte da saznate kakve su vam šanse i postoji li nešto što biste mogli da uradite da ih poboljšate.

8. Ne uklapate se – Možda kompanija u kojoj radite jednostavno nije pravi izbor za vas, ili se ne slažete sa njenim stavovima ili organizacijom. Ukoliko se ništa ne promeni uprkos vašem trudu da pokažete da zaslužujete unapređenje, vreme je da tražite drugi posao.

Nije neobično da se osećate iznevereno ako niste dobili unapređenje koje ste očekivali, ali pokušajte to da shvatite kao priliku da napustite uljuljkanost na koju ste se navikli i prihvatite nove izazove. Ukoliko ipak mislite da ste nepravedno izostavljeni, možda je to znak da svoju karijeru treba da nastavite da razvijate na drugom mestu.


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

 

Comments