U žurbi oko pakovanja, spremanja dokumenata i planova šta ćeš raditi kada stigneš na svoju željenu destinaciju, možda smetneš s uma neke od ovih stvari. Da biste sprečili štetu, pročitajte savete koje smo vam spremili i koji će vam pomoći da, pre nego što otputujete, imate sve konce u svojim rukama!

1. Istražite mesto

Pa, ovo bi trebalo da bude očigledna priprema za bilo koji put, a kamoli put u inostranstvo zbog studiranja. Ima milion stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir ako hoćete da studirate u inostranstvu. Jezička barijera, udaljenost od kuće, troškovi, pa čak i vreme samo su neke od stvari o kojima bi trebalo da mislite. Pomaže da počnete sa pretragom različitih lokacija i programa koje svaka zemlja nudi. Uporedite destinacije i vidite koja najviše odgovara vašoj ličnosti i vašem smeru na fakultetu, kao i onome iz čega želite da radite master ili doktorat.

2. Razgovarajte sa savetnikom

Kada ste odredili destinaciju, pametno je da se nađete sa savetnikom kako biste videli da li se studiranje u inostranstvu uklapa u vaš akademski plan. Možete li da prebacite dosad postignute bodove? Koje kurseve bi trebalo da uzmete u inostranstvu? Kako će to studiranje u inostranstvu uticati na generalnu sliku o vama? Kako će izgledati na CV-ju? Sve su ovo stvari o kojima bi trebalo da razgovarate sa savetnikom kako biste videli da je studiranje u inostranstvu dobro po vas.

slika putovanje Osam saveta za studiranje u inostranstvu (1. deo)

Ne zaboravite dokumenta!

3. Razgovarajte sa prethodnim studentima

Razgovarajte sa prethodnim studentima koji su studirali u inostranstvu, u mestu u kom ste vi planirali da budete. Ovako, ne samo da ćete čuti ponešto o samoj lokaciji nego i o kulturi grada u koji odlazite i o celokupnom iskustvu. Kada dobijete savet od onih koji su već studirali u inostranstvu to je najbolji i najkorisniji savet koji možete da dobijete pre nego što se odlučite na naredni korak. Oni će vam reći ne samo kakvi su časovi bili, već i u koje restorane da odete, klubove, gde da idete na izlete i slično.

4. Pasoš i viza!

Možda ćete biti toliko uzbuđeni oko odlaska u inostranstvo da ćete sve spakovati i tek onda shvatiti da vam je pasoš istekao i da niste dobili vizu! Ako nemate pasoš, podnesite zahtev za vađenje barem nekoliko meseci ranije kako biste “kupili” potrebno vreme. Isto, ako već imate pasoš, gledajte da vam ne istekne dok ste u drugoj zemlji. Ako vam treba viza za odlazak, a to je često slučaj, podnesite zahtev barem četiri meseca ranije. Često se dešava da bude otezanja oko dobijanja vize – što samo dodaje stres celoj situaciji!

U narednom delu, još četiri saveta!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments