Dok studirate u inostranstvu možete da steknete mnoga iskustva koja će mnogo doprineti vašem daljem životu, ali postoje neke stvari koje morate da uradite pre nego što odete. Kada razmišljate o stvarima koje treba uraditi, sigurno postajete još nervozniji i ponešto zaboravite. Evo nekih naših saveta šta da uradite dok se pripremate za odlazak u inostranstvo. Ima mnogo stvari koje ne želite da propustite da uradite samo zato što ste nervozni ili preokupirani određenim stvarima. Dakle, u prethodnom tekstu smo dali četiri, a ovde dajemo još četiri saveta koja će vam sigurno pomoći:

5. Napravite kopije

Pošto ste već skupili sva dokumenta, sad je vreme da napravite kopiju svakog. Kada putujete u drugu zemlju, uvek rizikujete da izgubite bitna dokumenta ili da vam ih neko ukrade, pa je pametno da sa sobom ponesete nekoliko kopija. Pa tako, ako vam i ukradu torbu ili samo dokumente, uvek imate kopiju. Uradite istu stvar sa vizom i doktorskim izveštajima.

6. Posetite lekara

Obavezno posetite svog lekara pre nego što odete u inostranstvo, uzmite sve potrebne lekove, pregledajte se i zamolite ih da popune sve formulare koji će vam biti potrebni kasnije, tj. koje program zahteva.

7. Uvežbajte jezik

Niste ni svesni koliko je bitno da znate makar još jedan jezik, a to ćete shvatiti tek kada odete u drugu zemlju! Iako većina ljudi širom sveta zna makar malo engleskog jezika, jako dobro dođe ako znate bar nešto na jeziku zemlje u koju odlazite. Upišite ubrzani kurs pre nego što odete. Lokalno stanovništvo će i te kako ceniti što im se obraćate na njihovom jeziku, ili bar pokušavate.

slika putovanje2 Osam saveta za studiranje u inostranstvu (2. deo)

Pokušajte da naučite makar osnove jezika zemlje u koju odlazite. Imajte plan za "ne daj bože".

Naravno da ne želite da verujete da nešto loše može da vam se desi dok ste u inostranstvu, ali moguće je. Neko može da vam ukrade kreditnu karticu, morate u bolnicu ili dođe do neke prirodne katastrofe. Gledajte da imate makar osnovni plan kojim ćete ‘pokriti’ barem neke potencijalne nezgode. Imajte kod sebe broj za hitne slučajeve, i najbolje je da to bude broj nekoga od članova porodice ili nekoga ko je u vašoj blizini. A kada putujete na izlet sa prijateljima, uvek se prethodno dogovorite koja će vam biti lokacija na kojoj se srećete, tj. koje je mesto na koje se vraćate u slučaju da se nešto dogodi. Planiranje je ključ kada se radi o nepredviđenim situacijama.

Ovi saveti koji se odnose na studiranje u inostranstvu mogu vam mnogo pomoći da pokrijete barem osnovne stvari. Bitno je da uključite roditelje u proces spremanja i pakovanja, jer će vam oni biti od velike pomoći da vas podsete i pitaju da li ste nešto uradili. Takođe pomaže da imate spisak stvari koje treba da uradite, i nakon što nešto obavite samo precrtajte da je urađeno.
Kako vam se dopadaju ovi saveti? Za sve vas koji ste već bili deo ovakvog programa, imate li kakav novi savet koji će pomoći?


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments