Pričale su naše bake da pre svake krupne odluke treba lepo sesti, razmisliti, tri puta meriti, pustiti da prenoći, pa tek onda seći. Ne savetujemo baš da odete kod babe i pitate je za savet u vezi sa tetoviranjem (koliko god da je moderna, ovu vrstu umetnosti verovatno još uvek smatra bogohuljenjem), ali trebalo bi da imate na umu ovih nekoliko stvarčica, pre nego što se i definitivno odlučite da odete pod iglu tattoo majstora.

Trendovi se menjaju

Sigurno se sećate devedesetih i trendova koje su donele sa sobom. Više je bilo više (ovo sam stavila kao ironiju na “manje je više”, nije slovna greška, da ne bude zabune) – u svakom slučaju. Velike, natapirane frizure, dugački nokti u boji, rukavi dva broja veći. Šta bi bilo da ste neke od tih stvari natakli na sebe i sačuvali do današnjih dana? Verovatno biste bili predmet podsmeha. Zaključak: tetovaže ne trpe trendove! Ove sezone bili biste šik sa brkovima i kosturskim glavama, ali već naredne – totalno passé. Važno je da slika bude deo vas, ne deo trenda. Mislite o tome.

Strije mogu da unakaze svaku tetovažu

Ovo će posebno biti zanimljivo ženskom delu čitalačke publike. U slučaju da planirate da nekad u svom životu budete trudne (a verujem da planirate – koliko god da furamo taj neki “feministkinje smo i može nam se” fazon, većinom čeznemo da se ostvarimo u ulozi majke), nikako, ali baš nikako ne radite tetovažu na stomaku! Zapravo, da budete sasvim mirne – bilo bi savršeno da tetovažu izbegnete na bilo kom delu abdomena. Ne želimo, recimo, da se vaš delfin iskrivi do foke. Ili, ne daj Bože, da mali miš naraste do lava. I, da vam otkrijem jednu malu/veliku tajnu svetskih zvezda – tetovaža će najduže zadržati svoj prvobitni oblik ako je stavite na gornji deo leđa, baš kao Viktorija Bekam (Victoria Beckham), na primer.

Slika 195 Osam stvari koje bi trebalo da znate o tetoviranju

Nije mala naivna! Viktorija zna na kom delu tela će njena tetovaža ostati nepromenjena

I bez strija – budite oprezni prilikom odabira mesta za svoju tetovažu

Ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali u slučaju da ste euforični zbog potencijalne sličice na svom telu – imajte u vidu da nije preporučljivo da je udenete na vrat ili ruku. Koliko god da je vama lično slatko i simpatično što imate na zglobu urezano ime svog dečka/devojke, omiljenu izreku već pominjane bake, nadimak mlađe sestre ili datum rođenja tetke iz Nemačke, poslodovac neće biti naročito dirnut tim vašim gestom. Štaviše, mogao bi odmah na početku da vam odsvira kraj. Ne zato što je namćor i baksuz, već iz prostog razloga što štiti interes firme. Učinite sebi uslugu i odaberite mesto koje nije izloženo pogledima okoline. Ne želite da tetovaža određuje smer u kom će se kretati vaša karijera.

Boja može da izbledi

Tokom vremena, tetovaže mogu da izblede. Godine ostavljaju tragove na vašem licu i telu, zašto bi bilo drugačije sa tetovažom?! Boju najbolje možete da sačuvate ako izbegavate izlaganje tetoviranog mesta suncu. Zapravo, to je dobar savet uopšte. Kad smo već kod sunca – trebalo bi da znate i da se ne preporučuje tetoviranje leti – zbog znojenja i mogućih infekcija i izloženosti sunčevim zracima. Dakle, pod iglu je najbolje ići zimi!

Slika 266 Osam stvari koje bi trebalo da znate o tetoviranju

Tetovaža sada i za 30 godina. Projekcija je urađena pomoću posebnog matematičkog softvera

Keloidni ožiljci

Tetovaže mogu da podstaknu stvaranje keloidnih (nepravilnih i uvećanih) ožiljaka. To nije uvek slučaj, do ožiljaka dolazi jedino ako imate predispozicije za tako nešto. Budite marljivi prema sebi i svom telu i ništa ne prepuštajte slučaju! Proverite osetljivost svoje kože pre izlaganja iglama i bojama.

Rizik od infekcije uvek je prisutan

Krv plus igla jednako je rizik od infekcije. Vazda bilo. Najvažnije je da za tetoviranje odabarete dobar i kvalitetan salon, u kom se koristi čista i sterilna oprema – jedino tada ćete biti bezbedni. Neplanirano tetoviranje, kao posledica pijanstva, opklade, teranja inata ili želje za avanturom – ne, nikako! Ne bih da vas plašim, ali tetoviranje u prvom salonu koji vam se zadesi na putu nosi sa sobom realan rizik od hepatitisa i HIV-a.

Može doći do alergijskih reakcija

Nisu česte, ali se dešavaju. Čak i nekoliko godina posle tetoviranja. Kažu da nisu ni najmanje zabavne, jer je pigment boje koji se unosi u kožu tetoviranjem izrazito teško potpuno ukloniti.

Kad se jednom ukrasiš – više nema nazad!

Okej, to smo znali od samog početka – tetovaže su stalna kategorija. Igramo se bez “puj, pike, ne važi”. Uklanjanje tetovaže laserom ili ubrizgavanjem pigmenta u boji kože ne daje uvek zadovoljavajući ishod.

Razmislite o stvarima koje su vam trenutno važne i onima koje ćete ceniti u budućnosti. Svojevremeno sam imala neku ludu ideju da istetoviram slovo “V”– kao simbol pobede i… Vlade Georgieva! Srećom, beše tu mudrih ljudi, pa su me na vreme odgovorili. Bila bih luda od besa na samu sebe – sada, da sam je prikačila – tada. Niti mi je do pobeda, niti mi je do Vlade.

Deluje zastrašujuće, ali verujte mi – nije. Raspitala sam se. Uostalom, da je baš toliko strašno – zar bi se svi koji jednom probaju, ponovo vraćali?! Legenda kaže da još niko nije uradio samo jednu tetovažu. Jednu planiraš i uradiš, pa ti se svidi ili ne svidi i poželiš da menjaš, docrtavaš ili dodaš novu. Tvoje telo – tvoje platno. Potrudi se da nađeš tattoo majstora sa spretnim rukama i (sterilnim!) štafelajem.

Izvori fotografija: tumblr.com, tattooswallpapers.blogspot.com, newscientist.com


Tamara Stančev želi gužve, lude zabave i voli noć i drago kamenje. Ona ima plan da osvoji svet, u njenim očima je reka duboka. Ona voli čisto k’o devojčica.

Comments