Koža, nezavisno do toga kakvog je tipa, jako je osetljiva i podložna čestim promenama usled različitih uzročnika. U prethodnom tekstu predstavili smo četiri saveta dermatologa koja će vam pomoći da “oživite” kožu, a ovde izlistavamo još četiri:

Hranite se zdravo

slika 53 Osam trikova za negu kože koje savetuju dermatolozi (2. deo)

Više se fokusirajte na ishranu tela

Jedan eminentni dermatolog preporučuje da se više fokusirate na ishranu tela, tj. unutrašnjost vaše zdrave kože. Najbolji trikovi da koža sporije stari su dosta vitamina D svakog dana, unos hrane koja je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, unos dosta tečnosti i smanjeno konzumiranje industrijski prerađene hrane i šećera, koji izazivaju upale.

Smanjite alkohol

slika 62 Osam trikova za negu kože koje savetuju dermatolozi (2. deo)

Alkohol može da izazove dugotrajnije štetne posledice na kožu

Dermatolozi takođe upozoravaju na kratkoročne i dugoročne štetne posledice alkohola na kožu. Proleće i leto su uveliko tu pa ćete se uskoro naći na nekoj žurci pored bazena sa koktelom u ruci. Iako je čaša crvenog vina ukusan i bogat izvor antioksidanasa i resveratrola, alkohol takođe dehidrira kožu što uzrokuje nastajanje sitnih bora i izbacivanje tečnosti. Ako pijete učestalo, alkohol može da izazove dugotrajnije posledice poput svraba, suve kože i veće podložnosti štetnim UV zracima.

Istuširajte se pre depilacije

slika 72 Osam trikova za negu kože koje savetuju dermatolozi (2. deo)

dermatolzi savetuju da pre depilacije obavite tuširanje

Ako ste planirale da obrijete bikini zonu, dermatolzi savetuju da pre toga obavite tuširanje ili kupanje, a zatim dohvatite brijač. Kada koristite brijač posle tuširanja, dlaka je mekša, pore su otvorene i vaša koža je manje osetljiva, što se sve računa kao olakšavajuća okolnost prilikom depilacije bikini zone! Nakon što ste gotove, nežno utrljajte hidratantnu kremu i uživajte u glatkoj koži!

Promenite režim vežbanja

slika 81 Osam trikova za negu kože koje savetuju dermatolozi (2. deo)

Dermatolog savetuje lakše fizičke aktivnosti

Evo još jednog trika za lepšu kožu koji me je iznenadio: učestalo naporno vežbanje poput trčanja može da oslabi kolagen u koži i tako ona postaje opuštenija. Dermatolog savetuje da se umesto toga držite lakših fizičkih aktivnosti poput vožnje biciklom ili trenažnim biciklom. Onim damama koje vole da džogiraju dermatolog poručuje da je trčanje samo jedna od stvari koje utiču na potrošnju kolagena u koži, ali to se uglavnom odnosi na one dame koje vole da trče napolju i dugo se bave time.

Uvek je korisno čuti stručno mišljenje kada je reč o nezi kože, pa se nadam da su ovi saveti dermatologa bili korisni! Čuvajte svoju kožu, pošto je to najveći organ u organizmu i ima nekoliko funkcija.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments