Vaš poslodavac traži nekoga za određeno mesto i razgovara sa zaposlenima, jer želi preporuku, nekog ko će se uklopiti u radno okruženje i za koga može da garantuje neko ko se već dokazao i u koga ima poverenja. Vi, naravno, odmah imate u glavi nekoliko svojih prijatelja i poznanika kojima je potreban posao (ili je neko njima blizak traži posao), ali pre nego što spontano učinite dobro delo – razmislite. Sa ovakvom preporukom, nalazite se na klizavom terenu. To je gore nego kad prijateljici preporučujete druga svog momka – želite da vaša prijateljica najzad nađe nekog, ali vrlo sumnjate u tog prijatelja, iako vaš dečko misli sve najbolje o njemu. Posredovanje je veština koja zahteva mnogo pronicljivosti i od koje su ljudi napravili profesiju, jer dobre namere nisu dovoljne. Verovatno znate onu poslovicu da je put do pakla popločan dobrim namerama – pa, setite je se, kad se nađete na klizavom terenu preporuke. Razmislite dobro o sledećim stvarima.

Koliko dobro poznajete tu osobu

Da li vam je to blizak prijatelj ili prijateljica? Ili neko sa kim se povremeno družite? Poznajete li jake i slabe strane te osobe? Da li biste joj vi poverili da radi nešto za vas, kada biste vi bili poslodavac i šta je ono u čemu biste je angažovali? Ne želite da garantujete za osobu koja je nepouzdana, neodgovorna, nema izgrađenu poslovnu etiku i ni sami joj ne biste dodelili nikakav odgovoran i samostalan zadatak. Preporuka je neka vrsta garancije – ako dobro poznajete osobu koju želite da preporučite, to znači da znate njene kvalitete i verujete da joj je samo potrebna prilika da ih ispolji i da će ona tu priliku odgovorno shvatiti i dati sve od sebe. To mora da bude jasno i vama i osobi koju preporučujete i poslodavcu. Ako ne možete na ovaj način da garantujete za nekoga, ako niste sigurni da će ta osoba dati sve od sebe i da se zbog nje nećete naći u nevolji, onda nemojte pokušavate da budete Samarićanin, jer nikome stvarno ne činite uslugu.

Kakvo poslovno iskustvo ima ta osoba

Ako dobro poznajete osobu koju želite da preporučite, onda znate kakvo je njeno radno iskustvo i da li ima probleme sa autoritetom i prilagođavanjem, da li je marljiva i istrajna i koliko je u stanju da izgradi dobre odnose sa ljudima. Ukoliko je ta osoba već imala problema na prethodnim poslovima, bilo zato što je brzo gubila interesovanje i odustajala jer joj je posao dosadio, ili je ulazila u sukobe sa nadređenima, ne komplikujte sebi život, time što ćete prijatelju koji će se ubrzo sam postarati da ostavi loš utisak, omogućiti još jednu šansu. Ne želite da imate probleme zbog pogrešno usmerene lojalnosti.

Comments