Osmeh je najčešći vid komunikacije

Osmeh je najprepoznatljiviji i najčešći izraz lica. Više od 30% odraslih ljudi se nasmeje više od 20 puta dnevno, a manje od 14% se nasmeje manje od pet puta dnevno. Deca se nasmeju čak do 400 puta dnevno! Zato su odrasli u njihovom prisustvu uglavnom nasmejani – smeh je zarazan, a švedski naučnici su ovo potkrepili istraživanjem. Ispitanici koji su u njemu učestvovali, nisu mogli da kontrolišu mišiće svojih lica, kad se neko u njihovoj blizini smejao.

Osmeh je povezan sa uspehom i dužinom života

Jedno istraživanje se bavilo proučavanjem osmeha studenata na školskim fotografijama (univerzitet u Berkliju) i ovo istraživanje je potrajalo tridesetak godina, sa neverovatnim rezultatima. Istraživači su tačno predvideli koliko će biti ispunjeni i dugotrajni brakovi studenata, kakvi će biti rezultati na standardizovanim testovima blagostanja i opšte sreće i kako će studenti delovati na druge ljude. Oni koji su imali najširi osmeh na fotografiji, imali su najbolje rezultate i ispunili sva očekivanja, dok su oni koji se nisu smejali imali najlošije rezultate, najmanje sreće u braku i generalno, manje uspeha u životu.
Još jedan istraživački projekat iz 2010. godine, na Wayne State univerzitetu, proučavao je fotografije beizbol igrača iz 1952. godine i utvdio da se po širini osmeha kod igrača mogla predvideti dužina njihovog života! Igrači koji nisu imali osmeh na licu živeli su u proseku 72,9 godina, dok su igrači sa vedrim i širokim osmesima živeli u proseku 79,9 godina.

lesly juarez 220845 unsplash Osmeh – jezik koji svi razumeju
Comments