Osmeh sreće

Britanski naučnici su uz pomoć elektromagnetskog instrumenta koji skenira mozak i srce i pokazuje nivo zadovoljstva, utvrdili da jedan osmeh može da pruži isti nivo moždane stimulacije kao i 2.000 čokolada, odnosno kao primanje do 16.000 funti (oko 20.000 evra) u gotovini! Izraženo u čokoladama i novcu, utvđeno je još da osmeh deteta vredi isto toliko (2.000 čokolada ili 16.000 funti), osmeh voljene osobe iznosi oko 600 čokolada ili 8.500 funti, a osmeh prijatelja je vredan oko 145 funti, ili oko 200 čokolada. Naknadno istraživanje je pokazalo da osmeh može da izazove kratkoročni užitak koji je jači od seksualnog užitka, šopinga, konzumiranja čokolade, cigarete, kafe… Kada nam se osmehne neko koga smatramo važnim, aktiviraju se snažne emocije i to menja hemiju mozga, stvarajući ono što prepoznajemo kao „halo efekat“. Sećamo se drugih srećnih događaja, osećamo viši nivo optimizma, pozitivnosti i motivacije.

Smeh je zdrav

Smeh je ubedljivo najjači lek protiv stresa, a smejanje 100 puta dnevno ima za organizam isti učinak kao i 15 minuta vožnje bicikla. Pored poboljšanja raspoloženja što automatski smanjuje nivo stresa, smejanje pomaže organizmu da se bori protiv infekcija, smanjuje bol i jača imuni sistem. Smeh oslobađa endorfin, prirodno sredstvo protiv bolova, pa čak i kada nismo zadovoljni i srećni, ako počnemo da se smejemo, proizvešćemo odgovarajuću hemiju u mozgu.

brooke cagle 320819 unsplash Osmeh – jezik koji svi razumeju

Još neke supermoći osmeha

Istraživanja pokazuju da će nam osmeh značajno povećati šansu da se zaposlimo, ili da dobijemo unapređenje na poslu. Osmeh nas čini privlačnijim, društvenijim i samouverenijim.

Žene se smeju više od muškaraca, ali kad učestvuju u sličnom poslu ili socijalnim situacijama i muškarci i žene se jednako često smeju.

Naučnici razlikuju 19 vrsta osmeha, koje dele u dve kategorije: ljubazni “socijalni” osmesi i iskreni osmesi koji angažuju veći broj mišića na obe strane lica.

Muškarci smatraju osmehnuto žensko lice privlačnijim od lepo našminkanog (ali bez osmeha).

Izvori fotografija: www.unsplash.com

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

Comments