5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Poštovani ljubitelji mode,

Deca su naše najveće bogatstvo i naša najveća obaveza. Zdrava deca su naš prioritet. Nažalost, nisu sva deca zdrava. Mi smo Centar za rehabilitaciju i edukaciju dece sa poremećajem u razvoju CSPER i radimo sa decom uzrasta od godinu dana do sedam godina. Naš cilj je da se preveniraju ozbiljni poremećaji u razvoju dece i da se sa rehabilitacijom započne što ranije, u uzrastu od godinu dana do četiri godine starosti, kako bi uspeli da sustignu vršnjake i uđu u normalne životne tokove. Ovo je za njih najvažniji period života. Prihvatljivo je sve što postignemo do polaska u školu, jer je nakon toga mnogo teže doprineti njihovoj normalizaciji. Zato sa njima radimo više časova dnevno, a roditelji ceo dan.

Glavni razlog da se ovakav projekat realizuje jeste to što se, prema najnovijim podacima, u svetu, a to se odnosi i na našu zemlju, drastično povećao broj dece sa ranim razvojnim poremećajima. Devedesetih godina javljao se jedan slučaj na 2,500 novorođene dece, 2008. taj odnos dospeo je do jednog slučaja na 160 rođene dece, a 2009. godine Američka akademija pedijatara objavila je da u svetu od 96 rođene dece jedno dete ima poremećaj u razvoju. Kako je taj podatak zastrašujuć, preduzimaju se mere kako bi se sprečile ili ublažile ozbiljne forme poremećaja. Svakog trenutka zdravo dete nauči nešto novo, a detetu sa smetnjama treba mnogo više vremena, koje mi najčešće nemamo. Zato je neophodna hitna intervencija.

Zahvaljujući brojnim donatorima, u 2011. godini uspeli smo da pomognemo deci i njihovim roditeljima kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Zbog toga smo rešili da nastavimo sa projektima i u ovoj godini.

Program rehabilitacije dece sa smetnjama u razvoju podrazumeva svakodnevni defektološki, logopedski, senzomotorni i psihološki rad sa decom. S obzirom na to da su roditelji ove dece opterećeni velikim novčanim izdacima i da su u lošoj finansijskoj situaciji, a pored toga i psihički opterećeni zbog problema svoje dece, pozivamo vas da kupovinom bar jednog modela domaćih kreatora i modnih kuća, ili uplatom sredstava putem uplatnice koju ćete dobiti, pomognete našoj akciji. U skladu sa njihovim minimalnim potrebama i vašim mogućnostima, budite njihov dobrotvor do kraja 2012. godine. Neophodna sredstva za jednu godinu iznose 4,000,000 dinara. Ukoliko ste zainteresovani, možemo da usmerimo vaša sredstva na određeno dete i da budete njegov zvanični dobrotvor u toku 2012. godine, a ukoliko ste u mogućnosti, i do kraja njegove rehabilitacije.

Zahvalni smo domaćim kreatorima, domaćim modnim kućama i modnom studiju Click, koji su, kao i mnogo puta ranije, podržali još jednu humanu ideju. Ovaj put je to humanitarna prodajna izložba “Osmeh za osmeh” u okviru 31. Beogradske nedelje mode, koja će se uz koktel održati 3. aprila sa početkom u 19h u Galeriji Eurocentra u Makedonskoj ulici u Beogradu i trajaće do kraja Fashion Weeka.

Uz Vašu pomoć, CSPER želi da jedna od najugroženijih populacija u Srbiji dobije šansu za bolju budućnost i šansu da što brže uđe u normalne životne tokove.

Centar za edukaciju i rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju

Patrijarha Joanikija 20a

Beograd

Editors choice