Najčešće se sa pitanjem ‘’Šta obući za posao?’’ susrećemo kada dobijemo prvi posao, ali mnoge od nas takvu dilemu imaju čak i nakon više godina radnog iskustva.  I zaista – na ulicama, u bankama, u kancelarijama i na mnogim drugim radnim mestima možemo videti najrazličitije odevne kombinacije, od kojih mnoge nisu prilagođene prilici. Znate i same o čemu govorim. To su prekratke suknje, dekoltirane majice, mrežaste čarape, vrtoglave štikle… To je nedopustivo i na taj način ostavljate potpuno pogrešan i jako neprofesionalan utisak.

Prvi utisak o nekome formiramo za svega nekoliko sekundi i kasnije se jako teško menja. Vaš cilj je da odajete utisak profesionalne i kompetentne osobe, nezavisno od profesije kojom se bavite, i to je važnije nego da budete slatki ili u trendu.

Krenimo onda od nekih osnovnih odevnih predmeta koje svaka devojka treba da ima u svom ormaru :

  • bela košulja;
  • pantalone klasičnog kroja;
  • ravna suknja do ili malo preko kolena;
  • sako.
Osnovna pravila poslovnog oblačenja 1 Osnovna pravila poslovnog oblačenja

Boje igraju važnu ulogu . Tradicionalne boje su: crvena (agresivna), teget (od poverenja),  siva (konzervativna) i crna (chic). Većina ovih boja izgleda odlično na odelima, suknjama i cipelama i odlično se kombinuje sa bojama kao što su svetlo plava, lila, nežno roze ili boja slonovače.

Nakit koji zvecka ili odvlači pažnju je neadekvatan .

Potrudite se da vam ruke uvek budu negovane i da frizura ne bude neuredna .

Važno je da nosite svoju veličinu odeće: pantalone ne treba da budu preuske i da ocrtavaju veš, suknje treba da budu takve širine i dužine da možete da sedite u njima, a košulje ili bluzice ne treba da se otvaraju između dugmića.

Brendirani komadi su super, ali odeća koja na sebi ima veliki logo izgleda neozbiljno .

Vremenom ćete i sami u zavisnosti od prirode posla i okruženja u kom radite proceniti koliko mozete eksperimentisati sa bojama i dezenima i daćete klasičnom poslovnom stilu i malo ličniji pečat.

Izvor fotografija: unsplash.com

Comments