Kada žena danas odluči da ne radi (ne odlazi na posao i ne zarađuje), da bi se posvetila odgajanju dece, u našoj kulturi to znači jednu od dve stvari – ili se bogato udala, pa ne mora da radi, ili je zarobljena u patrijarhalnom odnosu i rob je svog muža i dece. Teško nam je da razumemo da možda nije u pitanju ni jedno ni drugo i da neka žena može da stavi u drugi plan karijeru i (relativnu) finansijsku nezavisnost (a da joj muž nije jako imućan i da mora da vodi računa o troškovima, kreditima i ratama, kao što inače radi većina zaposlenih žena i majki) i da to ne čini zato što joj patrijarhalni model porodice to nalaže (ili joj muž ne dozvoljava da radi), nego zato što oseća da je tako ispravno, što je to njen izbor. Da žena bude SAMO majka i domaćica, u dvadesetim godinama 21. veka – teško je prihvatljivo.

Mame domaćice stalno prinuđene da objašnjavaju, brane i zastupaju svoj izbor, a ovo su najčešće osude sa kojima se sreću.

mame domaćice Osude sa kojima se suočavaju mame domaćice

“Kako možete po ceo dan da budete kod kuće, sa decom, zar vam nije dosadno?” To je spontana reakcija nekoga ko bi verovatno šiznuo da se čitav dan bavi decom i da nema nikakav izlaz iz domaćičke rutine. Mame koje rade se doteraju i odu na posao i tamo afirmišu svoju vrednost i sposobnost, a često i ženstvenost, ali, iako se osećaju rastrzano i muči ih krivica što ne provode dovoljno vremena sa svojom decom, one se ne bi odrekle svoje uloge poslovne i uspešne žene i ne bi menjale svoj životni stil – to je njihov izbor (koji, naravno, ima svoju cenu), koji ni na koji način nije bolji ili gori od vašeg.

“Kada ćete se vratiti na posao?” U ovom pitanju je sadržano uverenje da vam život ne može biti ispunjen, ako niste zaposleni i da je vaša domaćička pozicija privremena, a osoba koja to izgovara, nije svesna da vas time osuđuje.

“Šta vi uopšte radite – čime se bavite kad su deca u školi?” Ovo je već otvoreno osuđivački i agresivan stav. Niste dužni nikome da izlažete svoj dnevni rasproed i pričate o svojoj organizaciji. Možda je osoba koja vam postavlja ovo pitanje ljuta i frustrirana, jer smatra da nije fer da neko raspolaže svojim vremenom, dok ona juri po čitav dan, da bi postigla sve i na poslu i u kući i stalno je umorna. Možda ta osoba veruje da je domaćička pozicija luksuz i dokolica koju priželjkuje i prosto vam zavidi što imate ono što ona nema – vreme za sebe.

Comments