Iscrpljujuća je – svaka vaša misao da ste negde pogrešili u profesionalnom aspektu svog života. Ali, ta misao je sveprisutna. Ona je glasan eho koji pokreće lavinu nesigurnosti spremne da vas zatrpaju pod snegom sumnje i samokritike. Sneg, ispod kog se nalazi vaše samopouzdanje i sposobnost, leden je i koči vam udove. Nemoćni ste da se pomerite. Iscrpljeni.

Pre svega želim da vam kažem da je to u redu. I da će biti u redu. Zatim, želim da zajedno sagledamo zašto se tako osećate i kako da na najefikasniji način probudimo vaše samopouzdanje iz zimskog sna i da ga okitimo svim uspesima koje ste, bez ikakve sumnje, zaslužili.

Kada god se osećate kao da ste zatrpani pod lavinom loših misli u pogledu vašeg profesionalnog života, znajte da vama vlada nešto što se zove sindrom varalice. Kako bismo ga što lakše prepoznali i što efikasnije mu stali na put, moramo pronići u njegovu srž. Šta je sindrom varalice? I zašto se češće javlja kod žena nego kod muškaraca?

Sindrom varalice

Šta ja radim ovde? Meni ovde nije mesto. Nisam dovoljno sposobna da obavljam ovaj posao. Svi su bolji od mene. Mora da je došlo do neke greške kada su mene zaposlili. Nemoguće je da im se baš ja dopadam, pa, ovakvih ima na pretek. Samo treba da sačekam kada će se otkriti da ja ne pripadam ovde…

Ove su misli sastavni deo vrtloga nesigurnosti i osećaja da niste dovoljno dobri da obavljate posao za koji ste angažovani. U pitanju je sindrom prevaranta, odnosno varalice, koji se javlja kod svake treće osobe. Ono što ga, međutim, odvaja od drugih psihičkih tegoba jeste da je češći kod žena nego kod muškaraca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Sindrom varalice su sve te navrle misli u vašim glavama koje vas ubeđuju da ste nekompetentni uprkos vašim sposobnostima, obrazovanju i pohvalama koje dobijate. Česte sumnje da ste na profesionalnoj poziciji na kojoj se nalazite samo zato što ste imali sreće i da to nema nikakve veze sa time što dovoljno dobro obavljate zadat posao. Sve vas to čini prevarantom i ne možete da prestanete da se pitate – kada će vas razotkriti?

Sindrom nije redak. Po poslednjim istraživanjima Američke psihološke asocijacije, gotovo 70% ljudi se suočava sa sličnim mislima. Neadekvatnost da radite određeni posao rezultira konstantnim osećajem straha, panike i anksioznosti. Često se dogodi da su ove toksične misli sposobne da preuzmu gotovo svu kontrolu i da je nemoguće odupreti im se.

Comments