Naučiti da budete vođa predstavlja veštinu, nešto slično kao vožnja bicikla. Počnete tako što vozite uz pomoćne točkiće, potom ih skinete, pa krivudate, pa padnete – sve dok ne ustanete i puni samopouzdanja počnete da vozite. Vođstvo dolazi uz dosta vežbanja. Evo nekoliko saveta da otkrijete vođu u sebi.

Dignite ruku

Dignite ruku u školi, na faksu, tokom volontiranja ili na radnom mestu kad god iskrsne događaj/funkcija za koju je potreban lider. Konkurišite za bilo šta gde se od vas očekuje da sastavite tim, da vodite akciju, da nadgledate i podnosite rezultate. Što se više angažujete, to pokazujete više inicijative; što više multitaskujete, to ste bliže tome da postanete lider.

poslovan uspeh Otkrijte vođu u sebi

Napravite prvi korak ka uspehu – angažujte se!

Vodite na svakom polju

Vodite na svakom polju, uključujući svoj život, karijeru, itd. Ne budite pasivni. Uvek pronalazite načine da poboljšavate stvari u svom životu. Budite spremni na akciju. Nikada nemojte praviti kompromise. Uradite sve što je u vašoj moći da dobijete ono što želite.

Znajte koje su vaše jake strane

Upoznajte svoje kvalitete i jake strane i postanite najbolji u njima. Ako je komunikacija vaša najjača strana, postanite najbolji govornik. Koristite svoje prednosti u sopstvenu korist. Postanite toliko dobri, da ljudi počnu da vam se obraćaju za bilo šta što je u domenu komunikacije.

Budite osoba od A do Š

Ako se nečega prihvatite, postarajte se da obavite posao kako treba i do kraja. Ukoliko postoji neka žalba mušterije, gledajte da je nikada ne zanemarite, nego se posvetite rešavanju problema.

poslovna zena Otkrijte vođu u sebi

Završite sve što počnete

Postanite osoba od rizika

Biti vođa nije nimalo lako. Lideri su oni koji primaju metak umesto svojih vojnika. Lideri preduzimaju rizike. Oni preuzimaju na sebe svu krivicu kada nešto krene po zlu. Lideri se ne boje nazadovanja. Lideri razumeju da im je uspeh dostupan samo ako postanu neustrašivi. Lideri nikada ne odustaju. Nemojte ni vi.

Razvijte svoje PR sposobnosti

Dobar vođa ima odlične PR sposobnosti. On zna svakoga, ili zna ljude koji znaju ljude. On ima čoveka za sve. Ima sjajne društvene sposobnosti. On privlači ljude, jer je prijatan, suštinski zainteresovan za njih i izuzetno fin.

Naučite da komunicirate sa različitim ljudima, vođstvo se svodi na vašu sposobost da dajete direktive ljudima, i to kvalitetno i promišljeno.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments