Beograd će uskoro opet biti u znaku trčanja, jer će u subotu, 14. maja u Donjem gradu Kalamegdanske tvrđave biti održana prva adidas Ženska trka, pod sloganom #WHYIRUNBelgrade. Trka je specijalno organizovana samo za dame, učešće je potpuno besplatno, a ovom prilikom sve će biti podređeno njihovoj želji da trče, da se druže, opuste i glasno kažu za koga ili zbog čega trče ovu trku.

Prijavljivanje je počelo pre nepunih mesec dana i još uvek traje putem online formulara na sajtu www.boostbelgrade.rs, a brojnim damama će se na startu pridružiti i naša atletičarka Sonja Stolić, pop pevačica Sara Jovanović i glumica Jelisaveta Orašanin. Sonja i Sara svojim primerom žele da promovišu trčanje kao sport i da podstaknu mlade ljude da se bave fizičkom aktivnošću, dok će Jelisaveta ovu trku istrčati kako bi podigla svest o značaju udomljavanja nezbrinutih životinja.

adidas2 Otkrivamo zašto žene trče PRVU adidas žensku trku

Dok neke od učesnica žele da skrenu pažnju na potrebe hendikepiranih ljudi, na borbu protiv nasilja u porodici, druge ukazuju na važnost borbe protiv svih oblika zavisnosti i potrebu da se deci da dobar primer zdravog načina života.

Najviše je onih koje vole i uživaju u trčanju i to im je sasvim dovoljan razlog da se 14. maja nađu na startnoj liniji. Među njima je i Sanja: “Znaš onaj osećaj – napolju kišno vreme i samo bi se ušuškala u ćebe, otvorila dobru knjigu ili pogledala neki film, a umesto toga odlučiš da uradiš nešto drugačije, da nazuješ patike, izađeš napolje, osetiš kišicu na licu i blagi vetar koji te gura napred. U početku je teže dok se telo malo ne ugreje i onda odjednom taj osećaj neizmerne sreće, neka toplina i milina, mirnoća, kao da je sve na sekund stalo, a ti ideš dalje i smeješ se, noge sad već u odličnom ritmu skoro da zemlju ne dodiruju. Kilometri se nižu, a osećaj je sve intenzivniji i zadovoljstvo je veće. Dođeš kući, sijaš od radosti jer si upravo pomerila granicu, uživala si u kiši, ulepšala si sebi dan, samim tim i ljudima oko sebe. I trčim, to je moje pomeranje granice, da sebi dokažem da mogu više, da mogu sve što zamislim, sve je lako. Tu lakoću koraka prenosim na svoj svakodnevni život, na svoju porodicu, prijatelje, na svoje učenike, na kolege. Neka nas je više nasmejanih i odlučnih žena koje lakim trčećim korakom idu napred.”

adidas Otkrivamo zašto žene trče PRVU adidas žensku trku

Zdrav život, rekreacija i oslobađanje od stresa samo su neki od razloga zašto će sve one u subotu da trče. Prema rečima studetkinja Maje i Tijane pored spremanja ispita za predstojeće rokove, treba izdvojiti vreme i za trčanje pa će one prvu adidas Žensku trku istrčati za dobijanje uslova u julu, a ima i onih koje žele da promovišu sport u službi zdravlja. Tijana, Aleksandra i Olivera trčaće kako bi skrenule pažnju na to da je moguće imati fizički aktivan život i sa dijabetesom, pa tako Tijana naglašava: “Ova trka je idealna da pokažemo kako žene sa dijabetesom trče.”

adidas3 Otkrivamo zašto žene trče PRVU adidas žensku trku

Mnogo je razloga zbog kojih će sve one istrčati prvu adidas Žensku trku, a na nama je da im pružimo podršku i navijamo da stignu do cilja i da se njihov glas čuje.

Comments