Sedamnaest piramida, hiljadu grobnica, i tri hiljade drevnih naselja, otkriveno je nedavno u oblasti Sakara u Egiptu uz pomoć infracrvenih zraka. Ovaj novi način otkrivanja objekata pod zemljom pomoću satelitskih infracrvenih snimaka patentirala je egiptolog dr Sara Parkak (Sarah Parkak).

Tokom opsežnog ispitivanja u proteklih godinu dana, sateliti su zabeležili objekte na lokalitetima širom Egipta, a najviše pažnje privukla je Sakara. Perkak najpre nije naišla na razumevanje tamošnje lokalne zajednice, a vlasti su pristale na sprovođenje iskopavanja tek nakon pokazivanja snimaka dve potencijalne piramide. Prvi čvrst dokaz je kuća iskopana u obližnjem Tanisu za koju se smatra da je stara 3.000 godina. Njene koordinate i dimenzije savršeno su odgovarale snimku.

Grobnice, ostaci naselja i lični predmeti starih Egipćana, nađeni ispod same površine zemlje, predstavljaju samo deo celine koja tek treba da se istraži. Unapređivanje tehnologije infracrvenog snimanja omogući će pogled ispod površine Nila, a ujedno i potpuno novu eru arheologije u Egiptu.

Trenutno je u toku iskopavanje jedne od piramida, a do kraja godine vlasti Egipta planiraju uređenje Sakare i njeno predstavljanje svetu kao potpuno novu atrakciju ove zemlje. Da li će ovo prodrmati uspavanu turističku sezonu Egipta ostaje nam da vidimo.

step pyramid djoser egypt Otkrivene nove piramide u Egiptu lost p. Otkrivene nove piramide u Egiptu lost pyramids Otkrivene nove piramide u Egiptu

Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments