Prvi evropski podvodni restoran nalazi se u Lindesnesu u Norveškoj, a projektovala ga je arhitektonska firma Snøhetta, koja stoji iza biblioteke u Aleksandriji (Egipat) iz 1989. godine, norveške nacionalne biblioteke, opere u Oslu (Norveška) i ekspanzije MoMA u San Francisku.

Restoran nosi ime “Under” i nalazi se na najjužnijoj tački norveške obale, na jedinstvenoj lokaciji ušća slane i slatke vode, tački spajanja morskih oluja sa severa i juga, bogate brojnim biljnim i morskim životinjskim vrstama. Izgleda kao polupotopljen objekat i istovremeno služi kao centar za israživanje morskih dubina.

Ime restorana ima dvostruko značenje “Under” osim što na engleskoj znači “ispod”, na norveškom znači “čudo”. To je objekat dužine 34 metara čija površina viri iznad vode i može se videti sa kopna, kao i ispod vode. Predstavlja spoj prirodnog i izgrađenog okruženja, a arhitekte očekuju da delovanjem vode i vetra gruba betonska školjka postane veštački greben, stanište školjki i algi koje inače nastanjuju ove predele.

Comments