Gotovo svaka žena na ovom svetu pamti trenutak kada je primetila svoju prvu sedu vlas kose. Imati sede je genetski proces kroz koji ćemo svi pre ili kasnije proći, a ovaj tekst nije tu da vas navede na to da svoje sede morate prikrivati, farbati ili pokušati da “iskorenite”. Svako od nas ima slobodu da svoju kosu nosi i tretira onako kako želi, te ako uživate u sedoj kosi, ne obazirite se na nastavak. Mada, hrana koju vam predstavljamo ima i drugih benefita sem usporenja dolaska sedih! Bilo kako bilo, ako vam u genima stoji sedenje kose u ranijim godinama, a vi želite da ovaj proces usporite koliko god je moguće, otkrivamo vam koje vam to namirnice u tome mogu pomoći i zašto.

Za početak, zašto tačno sedimo? Svaka vlas naše kose u sebi sadrži pigmente koji se zovu melanociti. Oni određuju našu boju kose, a melanociti su ti koji u našem organizmu “komuniciraju” sa melaninom i time direktno utiču na proizvodnju keratina – od kojeg je kosa sačinjena. Kako starimo, tako se ćelije koje proizvode keratin umanjiuju, a zajedno sa njima odlazi i melanin. Kada sedimo, mi ne gubimo melanocite, ali oni postaju manje aktivni što rezultuje manjim brojem vlasi kose sa pigmentom. Ali, hranljivi sastojci mogu učniti melanocite i ćelije koje proizvode keratin aktivnim duže vreme! Otkrivamo vam koji su to sastojci i u kojim namirnicama ih možete naći. 

Crne semenke susama

Semenke crnog susama u sebi sadrže veliku količinu vitamina B, kao i puno masti, proteina i minerala. Među mineralima koji se nalaze u semenkama crnog susama možda je najznačajniji bakar – koji ne samo što će uticati na umanjenje sedih vlasi, već će i vašu kosu učiniti mekom i zdravom, a dlaku punijom. Crne semenke susama u sebi sadrže više hranljivih materija od onih klasičnih na koje smo navikli, te biste ih definitivno mogli zameniti u svojoj svakodnevnoj kulinarskoj praksi.

Batat

Ukoliko do sada niste probali batat, takozvani “slatki krompir”, ne znate šta propuštate! Batat je izuzetnog ukusa, a uz to je prepun vitamina kao što su vitamin A, B6, C, D i E, a u sebi takođe sadrži gvožđe, cink, bakar, kalijum, magnezijum, nijacin i kalcijum. Impresivno, zar ne? Takođe, važno je da znate da se velika količina ovih nutritijenata nalazi u batatovoj kori i zato je nemojte odbaciti! Ona može da se jede i pripremi tako da bude krckava i ukusna – a uz to je izuzetno zdrava. Batat usporava proces sedenja, ali takođe povoljno utiče na rast vaše kose!

Comments