Ukoliko vas muči nesanica, sigurni smo da ste pokušali da učinite sve da je se konačno rešite. Ali to, nažalost, nije tako jednostavno. Nesanica može biti posledica više različitih uzroka, kao što su anksioznost, stres i čak depresija, a mi smo istražili kako na nju možemo uticati ishranom. U određenim slučajevima, u kojima insomnija može biti prouzrokovana stresom, svom organizmu bismo mogli pomoći meditacijom, ali i izbalansiranom ishranom koja će nam obezbediti adekvatan nivo šećera u krvi i pružiti nam boost melatonina, supstance zaslužne za pospanost. Ali, šta se zapravo dešava u našem organizmu kada smo pod stresom i zašto zbog stresa ne spavamo?

Onda kada je naš organizam pod velikim stresom, nivo kortizola je povišen, što može iscrpeti naše nadbubrežne žlezde. One u tom slučaju ne mogu lučiti adrenalin kao što to inače čine, već ga luče više kako bi izbalansirali hormonski disbalans koji se stvorio usled stresa, što nas čini anksioznima i budnima – iako smo veoma umorni. U nastavku saznajte kako svom organizmu pomoću ishrane možete pomoći da lakše dođe do izbalansiranog stanja i zdravog sna. 

Riba

Riba donosi više različitih benefita našem organizmu, a jedan od njih je pomoć pri nesanici. Riba je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama, a što je njima bogatija, to u sebi sadrži i više vitamina D – koji je takođe ključan u poboljšanju našeg sna.

Banane

Pored minerala, kalijuma i magnezijuma, čija je uloga da opuste mišiće i obezbede njihovo pravilno funkcionisanje, banana u sebi sadrži i triptamin, koji je značajan u borbi protiv nesanice. Sastojci banane, čak, po istraživanju na Univerzitetu New England, pomažu da se dušnik tokom sna ne sužava, što umanjuje rizik od gušenja i nepravilnog disanja koje nam može poremetiti san.

Višnje

Višnje prouzrokuju povećano lučenje melatonina u organizmu, a i sami znamo da je melatonin supstanca koja nam olakšava san. Lučenje melatonina opada sa godinama, a naročito opada nakon četrdeset pete godine, te su višnje preporučljive u svim životnim dobima. Svojevremeno objavljenja studija u stručnom časopisu “Journal of Medicinal Food” otkrila je da su oni koji su pili po čašu soka od višanja dva puta dnevno u roku od dve nedelje, produžili svoje vreme spavanja za 84 minuta u odnosu na volontere druge grupe koja ga nije konzumirala.

Orašasti plodovi i orasi

Osim što u sebi sadrže visok nivo triptofana, odnosno aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina u organizmu, orasi sadrže i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina, koji nas čini pospanim. Takođe, orašasti plodovi su bogati tragovima minerala koji su značajni za izbalansiran organizam.

Comments